Afetlerde psikososyal hizmetler: Marmara ve Van depremleri karşılaştırmalı analizi - Altun, Fatih (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2016)
Bu çalışmada afetlerin sosyal hizmet boyutu ön plana çıkan iki temel etkisinden hareketle, öncelikle afetler sonrasında ortaya çıkan ve mevcut olan risk gruplarına yönelik sosyal hizmet faaliyetleri ele alınacaktır. Daha sonra ise afetlerin yol açtığı psikolojik ve sosyal yıkımların zararlarını azaltmaya yönelik gerçekleştirilen psikososyal hizmetlere, Türkiye’de afet müdahale anlayışında yaşanan değişim bağlamında yer verilecektir. Söz konusu değişim ülkemizde yaşanan iki büyük afet olan 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi ile 23 Ekim 2011 Van Depremi sonrası gerçekleştirilen sosyal hizmetler karşılaştırılmak suretiyle ele alınacaktır. Çalışmanın sonunda ise ülkemizde afetler sonrası gerçekleştirilen sosyal hizmet uygulamaları ve psikososyal hizmetler sırasında karşılaşılan güçlükler ve bunlara yönelik çözüm önerileri üzeninde durulacaktır.

In this study, two main effects of disasters with regards to social services will be analyzed. The social services conducted for risk groups and other psychosocial services mitigating the damage arised from the psychological and social destruction will be discussed precisely in the light of the Turkey’s disaster management system. The changes in the understanding of Turkey’s disaster management system will be investigated by comparing analyzing the social assistance and social services applications in the Marmara Earthquake that took place on August 17th, 1999 and the Van Earthquake that happened on October 23rd, 2011. Also, after the analysis of the social work practices and psychosocial services carried out in Turkey during disasters, encountered difficulties will be pointed our possible solutions will be discussed.
Psychosocial services in disasters: A comparative analysis of Marmara and the Van earthquake
Bu çalışma yüksek lisans tezinden üretilmiştir.
Keywords: Afetler; Risk grupları; Psikososyal hizmetler; Sosyal hizmet; Sosyal yardım; Earthquake; Disaster management; Social assistance; Social service