توجيه الوقوف فيما انفرد به مصحف حافظ عثمان نوري امللقب بقايش زاده سورة البقرة نموذجا - Ersoy, Şaban (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2023)
Bu tez, Kayışzâde Hâfız Osman Nûri Efendi'nin mushafındaki münferit olduğu vakf işaretlerinin yorumlanması, örnek olarak Bakara suresi konu edinmektedir. Araştırmanın temel problematiği ve amacı, Bu vakfların Secavendî'ye dayandırılmasının geçerliliği açısından konunun incelenmesi, kendi anlayışına göre bu vakfların gerçek anlamının ele alınması, diğer vakf ve ibtida alimlerinin bu vakflara katılmalarının beyan edilmesi, bu vakfların bazılarının, kendisinden rivayet edildiği gibi Secavendinin yaklaşımına uyması için vakf işareti değiştirilmesinin gerekip gerekmediği tahlil edilmesi, ve Secavendinin caiz vakflarını genişletmesinin faydasını göstermektir. Araştırma, konuyu dört bölümde ele almaktadır. Birinci bölüm: Giriş, araştırmanın problemi, konu seçimi nedenleri, araştırmanın amaçları, önemi, metodolojisi, terminolojisi ve sınırlılıkları, önceki araştırmalar, vakf ve ibtida ilmi ile ilgili kavramlar ve Kayışzâde Hâfız Osman Nûri ve Secavendi'nin her birinin kısa bir tanıtımı gibi araştırmanın genel çerçevesini içermektedir. İkinci bölüm: 35 vakf mevziden oluşan ( ج (işaretiyle gösterilen ve üç konuya ayrılan münferit vakflardan oluşmaktadır. Üçüncü bölüm: Dört konuya bölünmüş, 30 mevziden oluşan (ال (işareti ile gösterilen münferit vakfları içerir. Dördüncü bölüm: İki kısma ayrılmış, 25 mevziden oluşan (ط) ,(ص (işaretleriyle gösterilen vakfları içermektedir. Beşinci bölüm: 3 kısma ayrılmış, 30 mevziden oluşan ( قف) ,(ق) ,(م ) ,(ز (işaretleriyle gösterilen vakfları içermektedir. Son olarak araştırmacının ulaştığı başlıca sonuçlara yer verilmiştir. Bu araştırma Allah'ın katında makbul olmasını niyaz ediyorum.

Conducting the singularities of the signs of waqf in Imam Qaishzadeh Hafiz Osman Nuri's Mushaf, Surah AL-BAKARA As a Model is the title of the thesis, and its main issue. The study aims at exploring the correctness of adapting Sajāwandī model with the waqouf's symbols and their correct meaning according to Sajāwandī model, and the extent of the approval of others -including scholars of the Waqf and the Ibtedaa - of these Waqouf symbols, whether some these waqoufs need to amend the symbols to conform to the Sajāwandī's methodology as mentioned, and to show the fruitful results of the expansion of the Sajāwandī in acceptable Waqoufs. The thesisisin five chapters; the first chapter includes the general framework of the study, including the introduction, the research question, rationale for the research as well as research methodology and limits of the research, literature review, concepts related to Waqf and Ibtdaa; and a brief biography of each Nouri Hafez Othman, nicknamed by "Qaishzadeh", and Sajāwandī. The second chapter includes the individual Woqouf symbolized by (Jim), which include thirty-five positions, divided into 3 (three) sections. The third chapter includes the individual Waqoufs symbolized by (Laa), which is thirty positions, divided into four sections. The fourth Chapter includes the Waqouf symbolized by (Taa), and (Saad), which is twenty-five positions, divided into two sections. The fifth chapter includes Woqoufsymbolized by: (Qif), (QAF), (MEM), (ZAL), which are thirty positions, divided into three sections. The study concluded by findings of the researcher.
Kayışzâde Hâfız Osman Nuri Efendinin mushafındaki münferit olduğu vakf işaretlerinin yorumlanması örnek olarak bakara suresi
CONDUCTING THE SINGULARITIES OF THE SIGNS OF WAQF IN IMAM QAİSHZADEH HAFIZ OSMAN NURI'S MUSHAF. SURAH AL-BAKARA AS A MODEL
Keywords: مصحف قايش زاده; علوم القرآن; الوقف والابتداء; السجاوندي; Ulûmü’l- Kur’ân; Kayışzâde Mushafı; vakf ve ibtida; Secavendi; Qur’an sciences; Qaishzadeh's Mushaf; The Waqf and the Ibtedaa; Sajāwandī