İngilizce ağırlıklı ve normal İngilizce öğretim programlarında öğrenim gören ortaokul öğrencilerinin yabancı dil kaygı ve tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi - Yalçın, Elif (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı, 2020)
Bu araştırmanın amacı, İngilizce ağırlıklı ve normal İngilizce öğretim programlarında öğrenim gören ortaokul öğrencilerinin yabancı dil kaygı ve tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Bu araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden olan ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini 2018-2019 eğitim-öğretim yılında İstanbul ili, Maltepe ilçesi sınırları içerisinde öğrenim görmekte olan ortaokul öğrencileri; örneklemini ise küme örnekleme yoluyla beşinci, altıncı ve yedinci sınıflardan seçilen hem İngilizce ağırlıklı eğitim gören hem de normal İngilizce programını takip eden toplam 899 öğrenci oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında Baş (2012: 411-424) tarafından geliştirilen "İlköğretim İngilizce Dersine Yönelik Tutum Ölçeği'' ile Baş (2013: 49-68) tarafından geliştirilen "Yabancı Dil Öğrenme Kaygısı Ölçeği'' kullanılmıştır. Veriler t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), korelasyon ve regresyon analiz teknikleri yardımıyla çözümlenmiştir. Analiz sonuçlarında öğrencilerin cinsiyetlerine, öğrenim görmekte oldukları programa, okul türüne ve sınıflarına göre İngilizce kaygı düzeyleri ve İngilizce öğrenmeye yönelik tutumları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklar olduğu, öğrencilerin İngilizce kaygı düzeyleri ile İngilizce öğrenmeye yönelik tutumları arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki bulunduğu ve öğrencilerin İngilizce kaygı düzeylerinin İngilizce öğrenmeye yönelik tutumlarını yordadığı görülmüştür. Araştırma sonucunda uygulayıcılar ve araştırmacılar için önerilerde bulunulmuştur.

The purpose of this study is to examine the relationship between foreign language anxiety and attitudes of secondary school students studying in intensive English and normal English teaching programs. In this research, relational screening model, which is one of the quantitative research methods, was used. The universe of the study is the secondary school students studying within the borders of Maltepe district of Istanbul province in the academic year of 2018-2019; the sample consisted of a total of 899 students who were selected from the fifth, sixth and seventh grades through cluster sampling, who were both studying in intensive English and normal English program. In the collection of the data, "Attitude Scale for Elementary English Lesson" developed by Baş (2012: 411-424) and "Foreign Language Learning Anxiety Scale" developed by Baş (2013: 49-68) were used. The data were analyzed with the help of t-test, one-way variance analysis (ANOVA), correlation and regression analysis techniques. In the results of the analysis there were statistically significant differences between the students' English anxiety and their attitudes towards English according to their gender, the program they are studying, the type of school and their class. It was also observed that there was a statistically significant relationship between students' English anxiety levels and their attitudes towards learning English, and students' English anxiety levels predicted their attitudes towards learning English.
Investigation of the relationship between foreign language anxiety and attitudes of secondary school students in intensive English and normal English teaching programs
Keywords: Yabancı dil kaygısı; Yabancı dil tutumu; Ortaokul ingilizce programı; Foreign language anxiety; Foreign language attitude; Secondary school English program