Gözlüğün icadı ve tarihsel gelişimi - Akyel, Durmuş (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2022)
Bu çalışmada, insanlık tarihinin önemli buluşlarından biri olan gözlüğün icadı ve gelişiminin incelenmesi amaçlanmaktadır. Çalışmada tarihsel zamanda gözlüğün hammaddesi ve aşama aşama nasıl bir şekil alarak bugünkü halini aldığı kronolojik bir sıralama doğrultusunda irdelenmiştir. Merceklerin kullanımına neden olan ihtiyaçlar, daha sonra bu merceklerin zaman içerisinde hangi işlemlerden geçerek, nerede ve ne şekilde kullanıldığı, bu süreçlerde hangi hammaddelerden faydalanıldığı gibi sorulara çalışmada cevap verilmeye çalışılmıştır. Ayrıca, Batı dünyasının yanısıra dünyanın farklı yerlerinde, özellikle de Çin, İran ve bugünkü Ortadoğu topraklarında gözlüğün nasıl bir serüven izlediğine yer verilmiştir. Bu serüven aktarılırken merceklerden, gözlük kullanımından ve gözlüğün kullanım nedenlerinden bahseden edebi eserlere, kayıtlara geçmiş olan tarihsel anlatılara yer verilmiştir. Modern dönemde, gözlüğün bir ihtiyaçtan ziyade, farklı amaçlar için kullanılması, ticari bir ürün haline gelerek piyasada yerini almasını da konu etmektedir. Bu süreç içerisinde Osmanlı'da ve Türkiye Cumhuriyeti'nde gözlüğün nasıl bir seyir izlediği de çalışma içerisinde yer almaktadır.

The aim of this study is to analyze the invention of spectacles, one of the most importantinventions of mankind, and its development in Turkey and the World historically. In the study, the basic materials of spectacles, how these materials were processed step by step and how the contemporary glasses were produced are analyzed in accordance with a chorological order. The necessities which required the usage of lenses, the processing of lenses, where and in what ways the lenses were used in the course of time, what raw materials were used during these processes are also addressed. Not only in the West but also in different parts of the world, especially in China, Persia, and the territories of modern day Middle East, what kind of an adventure the spectacles had, is also referred. While addressing this adventure, literar yworks, and recorded historical narratives, which refers to the lenses, spectacles, and the reasons behind the usage of these materials are frequently quoted. The study also focuses on the process in which the spectacles becam ematerials used for different reasons apart from necessities and its transformation towards a commercial commodity in the market. Duringthisprocess, what kind of adventure the spectacles went through in the period of the Ottomans and the Turkish Republic Era, is also addressed in this thesis.
The invention of spectacles and its historical development
Keywords: Gözlük; Tarih; Medeniyet; Glasses; History; Civilization