Meme kanseri nedeniyle opere olan hastalarda risk faktörlerinin değerlendirilmesi - Teke, Neslihan; Teke, Neslihan (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020)
Meme kanseri tüm dünyada kadınlarda en sık görülen, uzun seyirli, sinsi ilerleyen bir kanser türüdür. Meme kanserinin, sıklığı nedeniyle meme ile ilgili herhangi bir şikayet kadınlarda tedirginlik yaratmaktadır. Bilinen risk faktörleri arasında cinsiyet, aile öyküsü, erken menarş/geç menopoz, ilk doğum yaşı,doğum sayısı,emzirme, beslenme, egzersiz yer almaktadır. Bu risk faktörlerinin kontrol altına alınması, erken tanı ve tedavi programlarının uygulanmasına da olanak sağlayacaktır.

Breast cancer is the most common in women all over the world, a chronic, insidious progressive form of cancer. Breast cancer, breast due to the frequency of any complaints related to anxiety in women creates. Known risk factors of gender, family history, early menarche and late menopause, age at first birth, parity, breastfeeding, nutrition, exercise takes place. Control of these risk factors, early diagnosis and treatment also will allow the implementation of programs.
* Sorumlu yazar: E-mail adres:neslihantteke@gmail.com * Neslihan Teke. İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Hemşirelik Bölümü, İstanbul, Türkiye.
Keywords: Meme kanseri; Risk faktörleri; BIRADS kategori; Breast cancer; Risk factors; BIRADS category