Sağlık profesyonellerinin şiddete karşı güvenlik ve güven ölçeği Türkçe formunun geçerlik ve güvenirliginin yapısal eşitlik modeli ile sınanması - Şengül, Halil; Bulut, Arzu; Özgüleş, Bünyamin; Şengül, Halil (Muhammet Kuzubaş, 2019)
Bu araştırmanın amacı, Kowalenko ve ark. (2013) tarafından geliştirilmiş olan “sağlık profesyonellerinin şiddete karşı güvenlik ve güven ölçeği”ni (safety and confidence scale of healthcare professionals) Türkçe’ye uyarlamak ve ölçeğin geçerlik ve güvenirlik analizlerini yapmaktır. Araştırma Eylül 2018-Kasım 2018 tarihleri arasında Eskişehir ilinde faaliyette bulunan bir devlet hastanesinde gerçekleştirildi. Çalışma toplam 687 sağlık profesyonelinden, araştırmaya katılmayı kabul eden 74’ü erkek, 148’i kadın olmak üzere toplam 222 kişi ile tamamlandı. Verilerin toplanmasında araştırmacılar tarafından literatür taranarak geliştirilen “bireysel bilgi formu”ile “sağlık profesyonellerinin şiddete karşı güvenlik ve güven ölçeği” kullanıldı. Ölçeğin Türkçe uyarlaması Doğrulayıcı faktör analizi (DFA) ile test edilmiştir. Ölçeğin güvenirliğinin tespiti ise Cronbach Alpha katsayısı yöntemi ile hesaplanmıştır. Ölçeğin alt %27 ve üst %27 grupları arasındaki fark t-testi ile analiz edilmiştir. DFA ile hesaplanan uyum istatistiklerinin ölçeğin daha önce belirlenen faktör yapısı ile kabul edilebilir düzeyde uyumlu olduğu saptanmıştır. Standardize edilmiş katsayılara göre faktör yüklerinin yüksek, standart hata değerlerinin düşük, t değerlerinin anlamlı (p<0,001), R2 değerlerinin yüksek olduğu (R2=0,507-0,946) belirlenmiştir. Bu sonuçlar önceden belirlenen faktör yapısına ilişkin yapı geçerliliğini doğrulamaktadır. Orijinal ölçeği oluşturan maddelerin istendik özelliklerde olması, güvenirliğinin ve geçerliğinin yüksek olması, bu ölçeğin Türkiye’de sağlık profesyonellerinin şiddete karşı, kendilerini ne kadar yeterli gördüğünü ve ne kadar güvende hissettiklerini belirlemede kullanılabileceğini göstermektedir.

The purpose of this research is to help Kowalenko et al. To adapt the “safety and confidence scale of healthcare professionals” developed by (2013) to Turkish and to analyze the validity and reliability of the scale. The study was conducted between September 2018 and November 2018 in a state hospital in Eskişehir. The study was completed with a total of 222 people (74 male and 148 female) from 687 health professionals who agreed to participate in the study. “Safety and confidence scale of health professionals against violence” was used in the collection of data, with an “individual fact sheet” developed by researchers combing the literature. The Turkish adaptation of the scale was tested by validating factor analysis (DFA). The reliability of the scale was determined by the cronbach Alpha coefficient method. The difference between lower 27% and upper 27% of the scale was analyzed by t-test. Compliance statistics calculated with DFA were found to be acceptable to the previously determined Factor Structure of the scale. It was determined that factor loads were high, standard error values were low, T values were significant (p<0.001) and R2 values were high (R2=0.507- 0.946) according to standardized coefficients. These results confirm the structure validity of the pre-determined Factor Structure. The fact that the substances that make up the original scale have the desired properties, their reliability and validity are high shows that this scale can be used to determine how adequate health professionals in Turkey consider themselves to be against violence and how safe they feel
TESTING THE VALIDITY AND RELIABILITY OF THE TURKISH VERSION OF THE HEALTH AND SAFETY SCALE AGAINST VIOLENCE WITH THE STRUCTURAL EQUATION MODEL
Keywords: Şiddet; Sağlıkta şiddet; Şiddet yönetimi; Güven; Violence; Violence in health; Violence management; Assurance