Hastane Yöneticilerinin Stratejik Yönetim Araçlarını Bilme ve Kullanım Düzeylerinin Örgütsel İnovasyona Etkisi - Çınar, Fadime; Toker, Kerem (Mehmet Dursun Erdem, 2019)
Amaç: Bu araştırma kamu ve özel hastane yöneticilerinin stratejik yönetim araçlarını bilme ve kullanım düzeylerinin örgütsel inovasyon üzerine etkisini belirlemek ve yöneticilerin stratejik yönetim araçlarını bilme ve kullanımı ile örgütsel inovasyona yönelik görüşlerini değerlendirmek amacıyla gerçekleştirildi.Gereç ve Yöntem:Betimleyici tipte olan bu araştırmanın evrenini İstanbul’da araştırmaya katılmayı kabul eden 12 Sağlık Bakanlığı hastanesi, 15 özel hastanede 102 hastane yöneticisi ile yapıldı. Veriler, üç bölümden oluşan anket formu ile yüz yüze anket yöntemi ile toplandı. Kullanılan anketin birinci bölümü katılımcıların demografik özelliklerini sorgulayan ifadeler, ikinci bölümü “Örgütsel İnovasyon Ölçeği”, üçüncü bölümü “Stratejik Yönetim Araçlarını Kullanma ve Bilme Durumunu Değerlendirme Ölçeği” inden oluştu.Veriler SPSS 25,0 paket programı ile analiz edildi.Bulgular: Araştırmaya katılan hastane yöneticilerinin en fazla bilgi sahibi olduğu ve kullandığı araçların toplam kalite yönetimi, sosyal medya araçları ve internet, misyon ve vizyon ifadeleri, müşteri ilişkileri yönetimi ile dış kaynak kullanımı olduğu saptandı. Yapılan regresyon analizi ile stratejik yönetim araçlarını bilme ve bu araçları kullanmanın örgütsel inovasyonu pozitif ve anlamlı seviyede etkilediği, R değerinin 0,704 olduğu, aralarında yüksek düzeyde bir ilişkinin bulunduğu saptandı. Ayrıca yöneticilerin örgütsel inovasyon ölçeği toplam puan ortalaması ile cinsiyet, yaş, görev ve hizmet yılı değişkenleri arasında, stratejik yönetim araçlarını bilme ve kullanma ölçeği puan ortalamaları ile cinsiyet, öğrenim durumu, görev ve hizmet yılı değişkenleri arasında (p<0,05) anlamlı fark bulunduğu belirlendi. Sonuç: Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre hastane yöneticileri stratejik yönetim araçları konusunda yeterli bilgiye sahip olmayıp bu araçları kullanımlarının düşük düzeyde olduğu belirlendi. Yöneticinin yeniliği benimsemiş olması inovasyon için tetikleyicidir.

Purpose: This research was carried out to determine the impact of public and private hospital managers 'knowledge and use of strategic management tools on organizational innovation, and to evaluate managers' knowledge and use of strategic management tools and their views on organizational innovation.Materials and Methods: The universe of this descriptive study was conducted with 12 Ministry of Health hospitals and 15 private hospitals with 102 hospital managers who agreed to participate in the study. The first part of the questionnaire consisted of statements questioning the demographic characteristics of the participants, the second part was the sel Organizational Innovation Scale” and the third part was Kullanma Using the Strategic Management Tools and Evaluating the Knowing Status Scale”. Data were analyzed with SPSS 25.0 package program. Findings: Total quality management, social media tools and internet, mission and vision statements, strategic planning and outsourcing were found to be the tools that hospital managers have the most knowledge, use and planned to use in the future. There was a statistically significant (p <0.05) difference between the use of strategic management tools and organizational innovation. In addition, a significant difference was found between the scores of managers' organizational innovation scale and gender, age, occupation and service year variables, and their opinions about knowing and using strategic management tools between gender, educational status, occupational and service year variables (p <0.05). Result: It was determined that the results of the study did not have sufficient information about the strategic management tools of hospital managers. In this direction, it was determined that the management skills that they should have were not taken into consideration in the selection of these managers. R value was 0.704 and there was a high level of relationship between them. In this context, it is recommended that hospital managers should be trained among the people who are adequately equipped in the field of management and in accordance with the merit system, strategic management tools and the benefits of innovation to the health institution.
The Impact Of Strategic Management Knowledge And Usage Levels Of Hospital Managers On Organizational Innovation
Keywords: Stratejik yönetim