Yûsuf Sûresinde sosyal gruplar - Yıldırım, Mehmet (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2023)
Bu çalışmanın amacı Kur'an-ı Kerim'in sûrelerinden biri olan Yûsuf Sûresi'ndeki sosyal grupları ve çeşitlerini irdeleyerek tespit etmeye çalışmaktır. Konumuz çerçevesince literatür taraması, söylem ve içerik analizleri yöntemlerini kullanarak yaptığımız nitel araştırmada, sosyoloji ilminde sınıflandırılan sosyal grupları esas aldık. Buradan hareketle sûreyi baştan sona taradık. Elde ettiğimiz verileri; konulu tefsir bağlamında tetkik, tasnif ve tefsir ederek ulaşabildiğimiz sonuçları ortaya koyduk. Din sosyolojisi açısından olay, olgu, grup ve sosyal grup kavramlarının tanımlarını yaparken aynı zamanda Yûsuf Sûresi'nde var olan ehl, âl, kavm, ümmet, millet, sâhib, karye, usbe ve mele kavramlarının ifade ettiği manaları inceledik. Yûsuf Sûresi'nde insan, din, aile, klan, devlet, halk, millet, köle, hizmetçi, iktisat, kültür, etnik gibi toplum katmanlarında var olan sosyal grupları ve çeşitlerini ortaya koymaya çalıştık. Sosyal hayat insanlık tarihi boyunca ortak ve evrenseldir. Hz. Âdem'den beri din, sosyal olaylar ve olgular arasında karşılıklı ilişkiler ve etkileşim sonucu sosyal grupların ortaya çıkması kaçınılmazdır. Yûsuf Sûresi'ni sosyal gruplar açısından incelerken, dinin fert üzerindeki rolü ve sosyal gruplar üzerindeki etkisini ortaya koymaya çalıştık.

The aim of this study is to try to determine the social groups and their types in Surah Yusuf, which is one of the detached Surahs of the Holy Qur'an. Within the framework of our topic, we have taken the social groups classified in the science of sociology as a basis in the qualitative research we conducted using literature review, discourse analysis, and content analysis methods. Starting from this point of view, we have scanned the Surah from beginning to end. We have presented the results we have been able to reach by examining, classifying, and interpreting the data we have obtained in the context of thematic tafsir. While defining the concepts of event, phenomenon, group, and social group in terms of the sociology of religion, we have also examined the meanings expressed by the concepts of ehl, al, kaym, ummah, nation, sahib, karye, usbe and mele social groups that exist in Surah Yusuf. In Surah Yusuf, we have tried to reveal the existence of social groups and their varieties in the layers of society, such as human, religion, family, clan, state, people, nation, slave, servant, economy, culture, ethnic. Social life has been common and universal throughout human history. Since Prophet Adam it is inevitable that social groups will emerge as a result of mutual relations and interaction between religion, social events, and phenomena. While examining Surah Yusuf from the point of view of social groups, this study will guide the understanding of the role of religion on individuals and its impact on social groups.
Social groups in Surah Yusuf
Keywords: Kur'ân-ı Kerîm; Yûsuf Sûresi; Mısır; Toplum; Aile; Sosyal Grup; The Quran; Surah Yusuf; Egypt; Social; Family; Social Group