Kripto para basımı ve devlet otoritesi - Canlı Akbaş, Adalaet (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Kamu Hukuku Anabilim Dalı, 2020)
Bu tezde, teknolojinin gelişmesinin ve yaygınlaşmasının bir sonucu olarak devlet dışı oluşumların yarattığı dijital paralar incelenerek kripto para ile devlet otoritesi ilişkisi ortaya konmaya çalışılmıştır. Son yıllarda kripto paraya yönelik bireysel ve kurumsal ilgi kripto para birimlerinin hukuki niteliğinin çerçevesinin oluşturulmasını zorunlu kılmaktadır. Yakın zamana dek kâğıt ya da dijital, sadece devlet parası kullanılmışken günümüzde özellikle gelişmiş ülkelerde resmî para kullanımının azalarak kripto paraya bir yönelişin olduğunu ifade etmek mümkündür. Dolayısıyla piyasalarda her geçen gün kullanıcısı artan kripto-paranın hukuki niteliğinin ve devlet otoritesinden bağımsız basılmış paranın insanlar tarafından tanınmasının genel kamu hukuku kapsamında değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Şimdiye kadar gerçekleştirilen çalışmalarda kripto para ya sadece menkul bir değer olarak iktisadi anlamda ele alınmış ya da teknolojik gelişmelere paralel olarak yeni nesil ödeme aracı olması açısından değerlendirilmiştir. Çalışmada, kripto paraya ilişkin literatür incelenerek devlet otoritesi ile ilişkisi hukuki bağlamda teorik bir biçimde ortaya konulmuş ve genel kamu hukuku açısından değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, para basmanın merkezi otoritenin yetkisi dışına çıkmasının anlamları üzerinde değerlendirmelerde bulunulmuştur.

This thesis aims clarification of the relation between crypto money and state authority, by handling the digital currencies created by non-state authorities as a result of the improvement and popularization of the technology. In recent years, individual and corporate interest in crypto money has made it necessary to establish the framework of the legal nature of crypto currencies. Today, it is possible to state that the use of official currencies is decreasing, especially in developed countries, and there is a trend towards crypto money. Therefore, it is aimed to evaluate the legal nature of the cryptocurrency, whose users are increasing day by day in the markets and the possibility of coining money independent of the state authority within the scope of general public law. In the studies carried out so far, crypto money has either been handled economically only as a securities value or has been evaluated as a new generation payment instrument in parallel with technological developments. In this study, the literature on crypto currency is examined, its relationship with the state authority is presented in a theoretical manner in a legal context and evaluated in terms of general public law. As a result, evaluations were made on the meaning of coining money out of the authority of the central authority.
Crypto money issues and state authority
Keywords: Para; Kripto para; Devlet; Egemenlik; Otorite; Hukuk; Money; Crypto money; State; Sovereignty; Authority; Law