Sosyal hizmet uzmanlarının mültecilere yönelik görev ve sorumlulukları - Altındiş, Esma; İnce, Sema (Mardin Genç İzi Derneği, 2022)
Bir insan hakları mesleği olarak sosyal hizmet, kendi ülkesinde hak ihlaline uğramış ve çoğu insana göre daha dezavantajlı olan mültecilerin yerleştikleri ülkede karşılaştığı sorunların çözümü ve yaşadıkları hak ihlallerinin önüne geçilmesi için çalışmalar yapmaktadır. Mültecilik ve sığınmacılık olgusu günümüz sosyal hizmet uzmanlarının ilgilendikleri önemli konu alanlarından biri olmuştur. Bu makalede öncelikle yasal zeminde insan hakları bağlamında mülteci hakları ele alınmış, bununla birlikte mültecilerin yaşadıkları sorunlara yer verilmiştir. Çalışmanın son kısmında ise insan haklarını temel alan sosyal hizmet mesleğinin uygulayıcıları olarak sosyal hizmet uzmanlarının mültecilere yönelik görev ve sorumlulukları belirlenmiştir. Bu görev ve sorumluluklar; güçlendirme, savunuculuk ve toplumsal uyum ve bütünleşme sağlama olarak ortaya koyulmuştur.

As a human rights profession, social work works to solve the problems faced by refugees who have been violated in their own country and who are more disadvantaged than most people, and to prevent the violations of rights they experience. The phenomenon of refugee and asylum has become one of the important subject areas that today's social workers are interested in. In this article, first of all, refugee rights in the context of human rights on the legal basis are discussed, and the problems experienced by refugees are included. In the last part of the study, the duties and responsibilities of social workers towards refugees, as practitioners of the social work profession based on human rights, were determined. These duties and responsibilities; empowerment, advocacy, and social cohesion and integration.
Duties and Responsibilities of Social Workers for Refugees
Keywords: Sosyal hizmet uzmanları; Mülteci hakları; Mülteciler; Mesleki görevler; Social workers; Refugee rights; Refugees; Professional duties