Dijital Tedarik Zincirinin Gelişen Trendleri: Bibliyometrik Bir Değerlendirme - Toprak, Biset; Nebati, Emine Elif; Toprak, Biset; Nebati, Emine Elif (Mehmet Mecek, 2024)
Son yıllarda teknolojinin gelişimiyle birlikte firmaların vazgeçilmezi haline gelen endüstri 4.0, tedarik zinciri üzerinde de etkisini göstermektedir. Küreselleşme ile firmaların varlıklarını sürdürebilmeleri için dijitalleşme zorunluluk haline gelmiştir. Böylelikle makine öğrenmesi, blok zincir, nesnelerin interneti gibi teknolojilerin geleneksel tedarik zincirine entegre edilmesiyle dijital tedarik zincirine yönelim başlamıştır. Tedarik zincirinde dijital dönüşüm sonucunda firmalar, daha iyi planlama, üretimde sürdürülebilirlik, daha yüksek müşteri memnuniyeti, daha hızlı, daha az maliyetli, şeffaf bir tedarik zinciri ağı elde ederek geleneksel tedarik zincirinden kaynaklanan stoksuzluk, teslimat gecikmeleri ve aşırı stok gibi problemlerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olmaktadır. Stok maliyetleri ve tedarik süreleri düşürülürken müşteri deneyimi iyileştirilerek tedarik zinciri performansı optimize edilmektedir. Bu çalışmada öncelikle dijital tedarik zincirinin ne olduğu, şirketlerin tedarik zincirinde dijitalleşme için kullanması gereken teknolojilerin neler olduğu ve dijital tedarik zincirindeki gelişmeler üzerine bir araştırma yapılmıştır. Dijital tedarik zincirinin önemi ve faydaları vurgulanmıştır. Sonrasında ise WoS veri tabanında 2001-2023 yılları arasında yayınlanan 201 makale bibliyometrik analiz ile incelenmiştir. Dijital tedarik zinciri alanındaki makalelerin yıllara göre dağılımı, makalelerde öne çıkan ülkeler ve kurumlar, makalelerin indekslere ve yayınlandıkları dergilere göre dağılımı, en çok atıf alan makaleler ve makalelerde kullanılan anahtar kelimelerin dağılımı incelenerek elde edilen veriler çeşitli görseller ile desteklenmiştir. Çalışmanın, dijital tedarik zinciri alanındaki bilgi birikimini, öne çıkan araştırma konularını, eğilimleri ve boşlukları sunması açısından araştırmacılara yol göstereceği umulmaktadır.

In recent years, with the advancement of technology, Industry 4.0, which has become indispensable for companies, has also shown its impact on the supply chain. With globalization, digitalization has become necessary for companies to sustain their existence. Thus, integrating technologies such as machine learning, blockchain, and the Internet of Things into the traditional supply chain has initiated a shift toward the digital supply chain. As a result of digital transformation in the supply chain, companies achieve better planning, sustainability in production, higher customer satisfaction, and a faster, more cost-effective, and transparent supply chain network. This helps eliminate problems such as stockouts, delivery delays, and excessive inventory associated with traditional supply chains. While stock costs and supply times are reduced, customer experience is improved, optimizing supply chain performance. In this study, the concept of the digital supply chain, the technologies that companies should use for digitalization in their supply chain, and developments in the digital supply chain were researched. The importance and benefits of the digital supply chain were emphasized. Subsequently, 201 articles published between 2001 and 2023 in the WoS database were analyzed bibliometrically. The distribution of articles by year, leading countries and institutions in the articles, distribution of articles by indices and the journals in which they were published, the most cited articles, and the distribution of keywords used in the articles were examined, and the obtained data were supported by various visuals. It is hoped that the study will guide researchers by presenting the accumulated knowledge, prominent research topics, trends, and gaps in the field of the digital supply chain.
Emerging Trends in Digital Supply Chain: A Bibliometric Assessment
Keywords: Dijital Tedarik Zinciri; Dijital Dönüşüm; Tedarik Zinciri; Bibliyometrik Analiz; Digital Supply Chain; Digital Transformation; Supply Chain; Bibliometric Analysis