Gençlerin namaz ve cami ile buluşamama problemi ve çözüm yolları - Akkaya, Veysel (Ensar Neşriyat, 2016)
Asr-ı saâdette, İslam davası için her türlü fedakârlığı gösterenlerin çoğu gençlerden oluşmaktaydı. İslam hareketi, bu açıdan bakıldığında bir gençlik hareketi olarak değerlendirilebilir. Rasûlüllah (s.a.v.) vefat ettiğinde, geride İslâm’ı üç kıtaya taşıyacak önder gençler bıraktığı bilinen bir gerçektir. İslam tarihi boyunca da gençliğin dini eğitimi, önder olarak yetiştirilmesi, İslâm davasını temsil edecek seviyeye getirilmesi ile ilgili, İslâm devletlerinin müesseseler kurduğu, câmi ve medrese bütünlüğü içerisinde hayata hazırladığı görülmektedir. Ancak son yüzyıla gelindiğinde, batılılaşmayla paralel olarak, müslüman gençler dini hayattan uzaklaşmaya başladı. İslâmî öğrenme tarzından, cami ve cemaatten mahrum kalan gençler, manevi değerlerini ve geçmişteki büyüklerini önemsemez hale geldi. Bunun neticesi İslam toplumu, dînî temsil yönü yüksek, köklerinden beslenen önder gençler yetiştirmede geçmişteki gibi muvaffak olamadı. Hz. Peygamber’in (s.a.v) yetiştirdiği gençlik için câmi-cemâat, hayatın merkezinde yer alıyordu. Günümüzdeki Müslüman gençliğin çoğu, ise namazla ve cami ile buluşmada büyük proplemler yaşıyor. Cuma ve bayram namazlarında gençlerin bir kısmı camiye geliyor. Günlük namazını kılan gençlerin de, büyük bir çoğunluğu cemaatten mahrum bulunduğu gibi, İslâmî çevre ile irtibatı yok denecek kadar azdır. Bu durum, müslüman gençliğin en önemli problemlerinden biri olarak, karşımızda durmaktadır. Gençliğin câmi ve cemâtten uzak oluşu, kolay çözüme kavuşturulacak bir mesele olarak gözükmüyor. Ancak gerek kurumlar, gerekse şahıslar tarafından gösterilecek uzun soluklu gayretler ve faaliyetlerin netice vereceğinden hiç şüphemiz yoktur. Bu konuda başta imamlar olmak üzere, din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenleri, imam hatip öğretmenleri ve ilahiyat hocalarına büyük işler düşmektedir. Problemin çözümü için öncelikle gençlere namazın fıkhî anlatımından ziyade, namazı anlamlandıracak, sevdirecek bir namaz anlatımı, eğitimi ve etkinlikleri zaruridir. Gençleri cami ile buluşturmak için de, ayrıca yaz kurslarında konu ile ilgili eğitim, sosyal ve kültürel faaliyetlere ihtiyaç olduğu bir gerçektir. Diyanet İşleri Başkanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın, gençleri cami ile buluşturmak adına birlikte yürüteceği projeler de, bu problemin çözümüne büyük katkılar sağlayacaktır.
Keywords: İnanç ve gençlik; Cami ve gençlik; Faith and youth; Mosque and youth