Dijital dönüşüm sürecinde blok zincir teknolojisi benimsenmesinin önündeki engellerin değerlendirilmesi - Nebati, Emine Elif; Nebati, Emine Elif (İdris Karagöz, 2024)
Blok zincir teknolojisi, işletmelerin iş yapma biçimlerini dijital dönüşüm sürecinde köklü şekilde değiştiren yenilikçi yaklaşımlardan biridir. Blok zinciri, verilerin merkezi bir otorite olmaksızın güvenli ve şeffaf bir şekilde kaydedilmesini ve yönetilmesini sağlamaktadır. Blok zincir teknolojisinin hızla yayılmasıyla birlikte, şirketlerin bu teknolojiye uyum sağlaması kaçınılmaz hale gelmiştir. Dijital dönüşüm sürecinde blok zincir teknolojisi, işletmeler için büyük fırsatlar sunmaktadır. Verimlilik artışı, maliyetlerin azaltılması, güvenliğin artırılması ve yeni iş modellerinin oluşturulması, blok zincir teknolojisinin en önemli avantajlarıdır. Ancak, blok zincir uyumunun önünde birtakım engeller de bulunmaktadır. Bu engellerin üstesinden gelmek için, şirketlerin stratejik bir yaklaşım benimsemeleri ve blok zincir teknolojisine uyum sağlamak için kapsamlı bir planlama yapmaları gerekmektedir. Bu çalışma, e-ticaret alanında faaliyet gösteren şirketlerin blok zincir teknolojisine uyum sağlama sürecinde karşılaştığı engelleri küresel bulanık analitik hiyerarşi süreci (AHP) ile değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Çalışma sonucunda, çalışmada en önemli engelin, esneklik sınırlamaları olduğu gözlenirken, diğer kriterler sırasıyla; devlet denetimi, gizlilik eksikliği, gecikme, boyut büyüklüğü ve maliyet olarak ortaya çıkmıştır. Bu teknolojinin dijital dönüşüm sürecinde nasıl bir rol oynadığını anlamak, e-ticaret alanında faaliyet gösteren işletmelerin gelecekteki rekabet avantajlarını belirlemelerine yardımcı olması açısından çalışma önem arz etmektedir.

Blockchain technology represents a groundbreaking innovation in the realm of digital transformation. This technology has radically changed the way businesses work in the digital transformation process. Blockchain securely and transparently records and manages data without a centralized authority. With the rapid adoption of blockchain technology, it has become inevitable for companies to adapt to this new paradigm. In the digital transformation process, blockchain technology offers significant opportunities for businesses, such as increasing efficiency, reducing costs, enhancing security, and creating new business models. However, there are several obstacles to blockchain adoption. To overcome these challenges, companies need to adopt a strategic approach and conduct comprehensive planning to integrate blockchain technology. This study aims to assess the impediments hindering the adoption of blockchain technology through the utilization of the spherical fuzzy analytic hierarchy process (AHP). The most significant obstacle identified is flexibility limitations, followed by government regulation, lack of privacy, latency, data size, and cost. This study is crucial for understanding the role of blockchain technology in the digital transformation process and for helping the e-commerce sector identify competitive advantages.
Assessing the barriers to adopting blockchain technology in digital transformation
Keywords: Dijital dönüşüm; Blok zincir; Küresel Bulanık AHP; E-ticaret; Digital transformation; Blockchain; Spherical Fuzzy AHP; E-commerce