Plurality as a marker of exhaustivity in Turkish Wh-questions - Görgülü, Emrah; Görgülü, Emrah (Hacettepe Üniversitesi, 2021)
This paper is concerned with exhaustivity in Turkish wh-questions. The question addressed is in what ways the exhaustivity reading is achieved. It is shown that the presence of the plural marker –lAr on the wh-word gives rise to the exhaustive reading. The plural marker acts as the exhaustivity marker since it evokes an exhaustivity requirement. Therefore, it is analysed as the presuppositional exhaustivity marker since it is presupposed in the question that there is an exhaustive list of answers. The findings of this study are compatible with those analyses where whquestions are considered to be not inherently exhaustive.

Bu makale, Türkçedeki kim-ne sorularında kapsamlılık ile ilgilidir. Cevap aranan soru kapsamlı okumanın dilde hangi yollarla sağlandığıdır. Bu soruya cevap olarak, kim-ne sorularında kapsamlı okumaya yol açan öğenin kim-ne sözcüklerindeki çoğul belirticisi –lAr olduğu ortaya koyulmaktadır. Kim-ne sözcüklerine eklenen çoğul belirticisinin cevapta bir kapsamlılık gereksinimi yarattığı için kapsamlılık belirticisi görevi üstlendiği gösterilmektedir. Bu nedenle, kimne sorusunda cevapta verilecek kapsamlı bir cevap listesi olduğu öngörüldüğünden, çoğul belirticisi önsayıltılı bir kapsamlılık belirticisi olarak incelenmektedir. Bu çalışmanın bulguları, kim-ne sorularının doğaları gereği kapsamlı olmadığını savunan çalışmalarla uyum göstermektedir.
Türkçe Kim-Ne Sorularında Kapsamlılık Belirticisi Olarak Çoğulluk
Doç. Dr. İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, İngilizce Öğretmenliği, İstanbul / TÜRKİYE. E-posta: emrah.gorgulu@izu.edu.tr, ORCID ID: 0000-0003-0879-1049
Keywords: Kapsamlılık; Çoğulluk; Kim-ne soruları; Önsayıltı; Türkçe; Exhaustivity; Plural marking; Wh-questions; Presupposition; Turkish