Narsisizm ile utanç ve suçluluk ilişkisi: sistematik bir derleme - Tekçe, Ebru; Bilge, Yusuf; Bilge, Yusuf; Örgen, Ebru Tekçe (Muhammed Yıldız, 2023)
Bu derlemenin temel amacı, narsisizm ile utanç ve suçluluk duyguları arasındaki ilişkiyi gözden geçirmek ve bu duyguların narsisizmin kırılgan ve büyüklenmeci boyutları ile ilişkisinin birbirinden farklılaşıp farklılaşmadığını incelemektir. Bu amaçla Scopus, ProQuest, Pubmed, Science Direct, Taylor and Francis, Wiley, Web of Science ve Ebsco-Host veri tabanlarında (narsisizm OR narsisistik kişilik bozukluğu) AND (utanç OR suçluluk) anahtar kelimeleri kullanılarak 2000 ile 2022 yılları arasındaki çalışmalar taranmıştır. Tarama sonucunda toplam 718 çalışmaya ulaşılmış olup 32 çalışma değerlendirmeye alınmıştır. Değerlendirilen çalışmaların %56.3’ü (n=18) yalnızca utanç duygusunun, %6.3’ü (n=2) yalnızca suçluluk duygusunun ve %37.5’i (n=12) her iki duygunun birlikte narsisizm ile ilişkisini ele almaktadır. Çalışma sonuçları bir arada incelendiğinde kırılgan narsisizm ile utanç duygusu arasında tüm çalışmalarda pozitif yönlü anlamlı bir ilişki mevcut olduğu ancak kırılgan narsisizm ile suçluluk duygusu arasında ve büyüklenmeci narsisizm ile utanç ve suçluluk duyguları arasında farklı çalışmalarda birbirinden farklı sonuçlar elde edildiği görülmüştür.

The main purpose of this review is to examine the relationship between narcissism and feelings of shame and guilt, and to investigate whether these feelings differentiate between the vulnerable and grandiose dimensions of narcissism. To achieve this goal, a comprehensive search was conducted in databases including Scopus, ProQuest, PubMed, Science Direct, Taylor and Francis, Wiley, Web of Science, and Ebsco-Host using the keywords "(narcissism OR narcissistic personality disorder) AND (shame OR guilt)" for studies published between 2000 and 2022. A total of 718 studies were identified through the search, of which 32 studies were included for evaluation. Among the evaluated studies, 56.3% (n=18) focused solely on shame, 6.3% (n=2) focused solely on guilt, and 37.5% (n=12) examined the relationship between both emotions and narcissism. The collective analysis of the studies revealed a consistent positive association between vulnerable narcissism and shame, whereas mixed findings were observed regarding the relationship between vulnerable narcissism and guilt, as well as between grandiose narcissism and feelings of shame and guilt.
Narsisizm ile utanç ve suçluluk ilişkisi: sistematik bir derleme The relatıonshıp between narcıssısm, shame, and guılt: a systematıc revıew
Keywords: Kırılgan narsisizm; Büyüklenmeci narsisizm; Utanç; Suçluluk; Grandiose narcissism; Vulnerable narcissism; Shame; Guilt