Atıştırmalık Meyveli Barların Fenolik Kompozisyonu ve Antioksidan Kapasitesinin in Vitro Olarak Değerlendirilmesi - Karayel, Dilara (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2025)
Meyveli barlar, tüketicilerin günlük nütrisyonel gereksinimlerini karşılamak amacı ile, farklı meyvelerin doğal şekerler, vitaminler ve mineraller ile bir araya getirildiği ürünlerdir. Bu çalışmada, atıştırmalık meyveli barların fenolik kompozisyonu (TFİ) ve antioksidan kapasitesinin (TAK) In vitro olarak değerlendirimesi amaçlanmıştır. Bu bağlamda, 3 yerli markadan 5'er adet olmak üzere toplam 15 adet meyveli bar tedarik edilmiştir. Toplanan örneklerde ve ekstraktlarında, TFİ (mg GAE/100 g) ve TAK (mg TE/100 g) ortalama değerleri sırasıyla, Folin–Ciocalteu ve DPPH yöntemleri ile analiz edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre, meyve barlarının TFİ ve TAK ortalamaları, 6,87±1,92 mg GAE/100 g ve 14,45±0,55 mg TE/100 g; ekstraktlarında ise 4,88±0,21 mg GAE/100 g ve 4,92±0,53 mg TE/100 g olarak tespit edilmiştir. İstatistik değerlendirmeye göre, ürünler ve ekstraktlarının TFİ ve TAK değerleri arasında anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir (p<0.05). Özetle, atıştırmalık meyveli bar ürünlerinin TFİ ve TAK biyoyararlanım akıbetleri ile sitotoksik etkilerinin in vitro ve moleküler tabanlı teknikler ile hücresel düzeyde daha ayrıntılı incelenmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.

Fruit bars are products manufactured to meet the daily nutritional needs of consumers by combining various fruits with natural sugars, vitamins and minerals. This study aimed to In vitro assess the phenolic composition (TPC) and antioxidant capacity (TAC) of snack fruit bars. Therefore, 15 fruit bars, 5 each from 3 different domestic brands, were collected. The collected samples and their extracts were analyzed for TPC (mg GAE/100 g) by Folin–Ciocalteu and TAC (mg TE/100 g) by DPPH methods in pre- and post-extracts, respectively. The results showed that the average TFI and TAC values of the samples were determined to be 6.87±1.92 mg GAE/100 g and 14.45±0.55 mg TE/100 g, while those of their extracts were found to be 4.88±0.21 mg GAE/100 g and 4.92±0.53 mg TE/100 g, respectively. The statistical evaluation revealed a significant correlation between TIF and TAC values of the fruit bars and their extracts (p<0.05). Overall, we concluded that the bioavailability fate of TFC and TAC and their cytotoxic effects in snack fruit bar products should be investigated at the cellular level by in vitro and molecular-based techniques.
In Vitro Assessment of Snack Fruit Bars' Phenolic Composition and Antioxidant Capacity
Keywords: Beslenme; Meyveli Bar; Fenolik İçerik; Antioksidan Kapasite; Biyoyararlanım; Nutrition; Fruit Bar; Phenolic Content; Antioxidant Capacity; Bioavailability