ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNDE PSİKOLOJİK SAĞLAMLIK İLE YAŞAMIN ANLAMI VE ALGILANAN SOSYAL DESTEK ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ - Eker, Halime; Taş, İbrahim; Anlı, Gazanfer (My University, 2020)
Bu araştırmanın amacı, üniversite öğrencilerinde yaş, cinsiyet, sosyal destek ve yaşamın anlamının psikolojik sağlamlığı yordayıp yordamadığını araştırmaktır. Araştırma grubunu 436 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Bunların 142’si (%32.6) erkek, 294’ü (%67.4) kadındır. Katılımcıların yaşları 17-31 arasında değişmekte olup, yaş ortalamaları 20.40’tür. Veri toplamak için Kişisel Bilgi Formu, Yaşamın Anlamı Ölçeği, Algılanan Sosyal Destek Ölçeği ve Psikolojik Sağlamlık Ölçeği kullanılmıştır. Normallik varsayımlarının karşılandığı görüldükten sonra analizlere geçilmiştir. Psikolojik sağlamlık ile aileden algılanan sosyal destek, arkadaştan algılanan sosyal destek ve mevcut yaşam anlamı arasında pozitif ilişki tespit edilmiştir. Psikolojik sağlamlığın, cinsiyet, aileden algılanan sosyal destek, arkadaştan algılanan sosyal destek ve mevcut yaşam anlamı tarafından yordandığı tespit edilmiştir. Elde edilen veriler alan yazın ışığında tartışılmıştır.

The aim of this study is to investigate whether age, gender, social support and meaning of life predict psychological resilience in university students. The research group consists of 436 university students. 142 (32.6%) of them are men, 294 (67.4%) are women. The ages of the participants vary between 17-31 and their average age is 20.40. Personal Information Form, Meaning of Life Scale, Perceived Social Support Scale and Psychological Resilience Scale were used as data collection tools. After it was seen that the normality assumptions were met, the analyzes were started. A positive relationship was found between psychological resilience and perceived social support from family, perceived social support from friends, and current meaning of life. It was determined that psychological resilience was predicted by gender, perceived social support from family, perceived social support from friends, and current life meaning. The obtained data were discussed in the light of the literature.
Keywords: Psikolojik Sağlamlık; Sosyal Destek; Yaşam Anlamı; Cinsiyet; Psychological Resilience; Social Support; Meaning of Life; Gender