Gayrimenkul yatırım ortaklıklarının İslam iktisadı açısından incelenmesi - Tekşen Altaş, Zeynep Yasemin (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İslam Ekonomisi ve Finans Anabilim Dalı, 2019)
Helal yolla biriktirilen tasarrufların atıl bırakılmadan piyasada dolaşması için üretime sevkedilmesi İslam iktisadında tavsiye edilen bir yaklaşımdır. Gerçek ya da tüzel kişilerin tek başına tasarruflarına üretime sevketmeleri tasarruf miktarının azlığı, girişim yetenek ve arzusunun olmayışı gibi sebeplerle mümkün olmayabilir. Bu yüzden bu tasarrufları bir araya toplayıp ticaret yapacak ya da ortaklık olarak işletecek bir ara kuruma ihtiyaç duyulur. Gayrimenkul yatırım ortaklıkları, faaliyetlerinde belli şartları yerine getirdiğinde tasarrufları İslam iktisadına uygun bir şekilde üretime sevkettiği ileri sürülen yapılardır. Bu çalışmanın amacı; yatırım ortaklıkları ve çeşitleri hakkında genel bir bilgi verdikten sonra konvansiyonel ve İslami gayrimenkul yatırım ortaklıklarının gelişimlerini, taraflarını, kurulma amaçlarını, faaliyetlerini, işleyişlerini, ortak ve farklı yönlerini inceleyerek tasarruf sahiplerine kullanabilecekleri bir yatırım aracı olarak GYO’ları tanıtmaktır. Türkiye’de GYO’ların İslam iktisadına uygunluğu için gerekli düzenlemeler mevcut olmadığından Dünyada farklı ülkelerde İslami GYO’lar için belirlenen düzenlemeler de bu çalışmaya dahil edilmiştir. Türkiye’deki GYO’ların faaliyetlerinin İslam iktisadına uygunluğu, Dünyada İslami GYO’lar için belirlenen düzenlemelere göre değerlendirilmiştir.

It is a recommended approach in Islamic economics to transfer halal savings to production to circulate in the market without being used. Individulas or corporates may not be able to lead their savings to production alone due to the lack of enough amount of saving amount, lack of initiative talent and desire. Therefore, there is a need for an intermediary institution that will gather these savings together and trade or operate as a partnership. Real estate investment trusts are the structures that, when fulfilling certain conditions in their activities, direct the savings to production in accordance with Islamic economics. The aim of this study is, after giving a general information about investment trusts and their types, to introduce REITs as an investment tool for investors by examining the development, parties, aims of establishment, activities, operations, common and different aspects of conventional and Islamic real estate investment trusts. Since the necessary arrangements for qualification of Islamic REITs int Turkey is not present, Islamic REITs in different countries around the world were included in this study. According to the working principles of Islamic REITs in the world, convenience to Islamic economics of activities of REITs in Turkey evaluated.
Examination of real estate investment trusts in terms of Islamic economics
Yatırım ortaklığı kavramı -- Gayrimenkul yatırım ortaklığı uygulaması -- Gayrimenkul yatırım ortaklıklarının İslam iktisadı açısından değerlendirilmesi
Keywords: Yatırım ortaklıkları; Gayrimenkul yatırım ortaklıkları; GYO; İslam iktisadı; Investment trusts; Real estate ınvestment trusts; REIT; Islamic economics