Islamic corporate governance and sustainable financial performance: A phenomological study - Badshah, Waqar (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İslam Ekonomisi ve Finansı Anabilim Dalı, 2020)
This phenomenological study attempts to explain the relationship between Islamic Corporate Governance and sustainable financial performance of the firm. Islamic corporate governance refers to the mechanisms of governance framework embedded in the coating of Islamic law. The key objective of Islamic corporate governance is to strike a balance between individual gain and social development. The main constituents of Islamic corporate governance are: avoiding unnecessary risks and involvement in interest-based activities, distribution of wealth via donation/charity and developing a strict check and balance system under the supervision of Islamic regulatory authority functioning at an institutional or country level. The most important part of the Islamic corporate governance is to develop an efficient system of accountability which would negate the agency problem and conflict of interest between the investors, shareholders, and board of directors. The effective implementation of Islamic corporate governance increases the trust of the shareholders and other stakeholders which increases the market value of firm. This theory was put to test in this study by conducting the semi-structured interviews with the 50 executives of the firms that are either registered on Borsa Istanbul Index or are members of MUSİAD (Independent Industrialists and Businessmen Association) and participant Banks. The responses were recorded and analysed using qualitative techniques and thematic analysis was done by applying NVIVO. It was evident from the responses of executives that Islamic corporate governance contributes towards the sustainable financial health. ICG possess accountability edge over CCG which holds the corporations in good stead with respect to the operational and administrative efficiency. Moreover, ICG through its due delegation of authority approach helps in reducing the agency cost. Hence, SOPs formulated under the umbrella of ICG ensures the effective and efficient monitoring, controlling and supervision of the organizational structures.

Bu fenomenolojik çalışma, İslami Kurumsal Yönetim ile firmanın sürdürülebilir finansal performansı arasındaki ilişkiyi açıklamaya çalışmaktadır. İslami kurumsal yönetişim, İslam hukukunun kapsanmasında yerleşik olan yönetişim çerçevesi mekanizmalarını ifade eder. İslami kurumsal yönetişimin temel amacı, bireysel kazanç ve sosyal kalkınma arasında bir denge kurmaktır. İslami kurumsal yönetişimin temel bileşenleri şunlardır: gereksiz risklerden ve faiz temelli faaliyetlere katılımdan kaçınmak, servetin bağış / yardım yoluyla dağıtılması ve kurumsal veya ülke düzeyinde faaliyet gösteren İslami düzenleyici otoritenin gözetimi altında sıkı bir kontrol ve denge sistemi geliştirilmesi. İslami kurumsal yönetişimin en önemli kısmı, yatırımcılar, hissedarlar ve yönetim kurulu arasındaki kurum sorununu ve çıkar çatışmasını ortadan kaldıracak etkin bir hesap verebilirlik sistemi geliştirmektir. İslami kurumsal yönetişimin etkin bir şekilde uygulanması, hissedarların ve diğer paydaşların güvenini arttırmakta ve bu da firmanın piyasa değerini arttırmaktadır. Bu teori, bu çalışmada Borsa İstanbul Endeksinde kayıtlı olan veya MUSİAD (Bağımsız Sanayici ve İşadamları Derneği) ve katılımcı Bankalar üyesi 50 firmanın yarı yapılandırılmış görüşmeleri yapılarak test edilmiştir. Yanıtlar kalitatif teknikler kullanılarak kaydedilmiş ve analiz edilmiş ve tematik analiz NVIVO uygulanarak yapılmıştır. İslami kurumsal yönetişimin sürdürülebilir finansal sağlığa katkıda bulunduğu yöneticilerin verdiği tepkilerden anlaşılmaktadır. IKY, şirketlerin operasyonel ve idari verimlilik açısından iyi durumda olmasını sağlayan CCG'ye karşı hesap verebilirlik avantajına sahiptir. Ayrıca, IKY, yetki devri yetkisi yaklaşımı yoluyla ajans maliyetinin azaltılmasına yardımcı olur. Bu nedenle, IKY çatısı altında formüle edilen SOP'ler, organizasyon yapılarının etkili ve verimli bir şekilde izlenmesini, kontrol edilmesini ve denetlenmesini sağlar.
İslami kurumsal yönetimi ve sürdürülebilir finansal performansı: Fenomenolojik bir çalışma
Keywords: Islamic corporate governance; Sustainability; Financial performance; Conventional corporate governance; Qualitative method; İslami kurumsal yönetim; Sürdürülebilirlik; Finansal performans; Geleneksel kurumsal yönetim; Sayısal yöntemler