Mültecilerde mutluluğu arttırma stratejileri ile depresyon,anksiyete,stres belirtileri arasındaki ilişkinin incelenmesi - Yavcik, Dilan; Eryılmaz, Ali (TEBAD, 2020)
Bu araştırmanın amacı, Suriyeli mültecilerin mutluluğu arttırma stratejileri ile depresyon, anksiyete, stres belirtileri arasındaki ilişkiyi belirlemektir.. Bu çalışmada dezavantajlı grupların öznel iyi oluşunu arttırmaya yönelik depresyon, anksiyete, stres belirtileri, yaşam doyumu ve mutluluğu arttırma stratejileri arasındaki ilişki incelenmesi hedeflenmektedir. Araştırmanın örneklemini Hatay’da çadır kentte ve Suriye-Türkiye ülke sınırındaki çadır kentte yaşayan 139 kadın,80 erkek olmak üzere 219 mülteci oluşturmaktadır. Araştırmada genel tarama araştırmalarına giren ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak ‘’Depresyon-Anksiyete-Stres (DASS42) Ölçeği’’,‘’Mutluluğu Arttırma Stratejileri Ölçeği’’, ‘’Yaşam Doyumu Ölçeği’’ ve araştırmacılar tarafından hazırlanan “Kişisel Bilgi Formu” Arapça versiyonları kullanılmıştır. Veri analizinde ‘‘SPSS 22.0’’ paket programlarından yararlanılmaktadır. Parametrik testlerden Anova, Regresyon analizi, testi kullanılacaktır. Veri analizi süreci sonunda elde edilen veriler ölçeğin boyutları olan çevreye pozitif tepki vermek, bedeni dinlendirmek, doğrudan mutluluğa yönelik davranış sergilemek, mental kontrol yapmak, dini inancın gereğini yerine getirmek ve ölçeğin tamamı açısından değerlendirilmiştir. Mutluluğu arttırma stratejilerinin hiç birinin depresyon üzerinde etkili olmadığı saptanmıştır. Anksiyete ve stres ile mental kontrol yapmak pozitif ilişkili çıkmıştır. Yaşam doyumu ile dini inancın gereğini yerine getirme pozitif ilişkili çıkmıştır. Mültecilerin yaşadığı olumsuz yaşantılar göz önüne alındığında pozitif psikoloji alanında araştırmaların literatüre katkısı ruh sağlığı çalışanları açısından faydalı olacağı varsayılmaktadır. Yapılan araştırmalar sonucunda dünya ve Türkiye literatüründe mültecilerde öznel iyi oluşu arttırmaya yönelik araştırmalara rastlanmamıştır. Bu durum yapılan çalışmanın literatürdeki değerini desteklemektedir.

The aim of this research is to determine the relationship between syrian refugees' strategies for increasing happiness and symptoms of depression, anxiety and stress... In this study, it is aimed to examine the relationship between strategies to increase depression, anxiety, stress symptoms, satisfaction with life and happiness in order to increase the subjective well-being of disadvantaged groups. The sample of the study consists of 219 refugees, including 139 women and 80 men, living in a tent city in Hatay and a tent city on the Syrian-Turkish country border. The research used a relationshipal screening model that entered general screening research. Arabic versions of "Depression-Anxiety-Stress (DASS42) Scale", "Happiness Increase Strategies Scale", "Life SaturatedNess Scale" and "Personal Information Form" prepared by researchers were used as data collection tool. "SPSS 22" package programs are used in data analysis. Anova, Regression analysis and test will be used from parametric tests. The data obtained at the end of the data analysis process were evaluated in terms of responding positively to the environment, which are the dimensions of the scale, resting the body, acting directly towards happiness, performing mental control, fulfilling the necessity of religious belief. None of the strategies for increasing happiness have been found to have an effect on depression. Mental control with anxiety and stress has been positively associated. The satisfaction with life has been positively associated with fulfilling the necessity of religious belief. Given the negative lives experienced by refugees, it is assumed that the contribution of research in the field of positive psychology to the literature will be beneficial for mental health workers. As a result of the researches conducted, there were no researches in the world and Turkish literature aimed at increasing subjective well-being in refugees. This situation supports the value of the study in the literature.
EXAMINING THE RELATIONSHIP BETWEEN HAPPINESS INCREASE STRATEGIES AND DEPRESSION,ANXIETY,STRES SYMPTOMS
VI. Uluslararası TURKCESS Eğitim ve Sosyal Bilimler Kongresi 30 Ekim- 1 Kasım 2020/İstanbul Tam Metin Kitabı / VI. International Congress on Education and Social Sciences 30 October- 1 November 2020/İstanbul Full Text Book -- 978-625-409-887-1
Keywords: Mülteci; Pozitif psikoloji; Mutluluk; Depresyon; Anksiyete; Stres; Yaşam doyumu; Refugee; Positive psychology; Happiness; Depression; Anxiety; Stress; Life satisfaction