Kök Hücre Transplantasyonu Uygulanan Hastalarda Oral Mukozite Yönelik Çalısmaların Gözden Geçirilmesi - Yıldırım, Dilek; Baykal, Dilek; Can, Gülbeyaz (My University, 2018)
Kök hücre transplantasyonu yapılan hastaların büyük kısmında oral mukozit, hastaların yasam kalitesini olumsuz yönde etkileyen önemli sorunlardan biridir. Hastanın beslenmesini olumsuz etkileyerek, parenteral beslenmenin ve agrıya neden olarak opioid tedavilerin baslanmasına neden olur. Hastanın hastanede kalıs süresinin uzamasına neden olarak, hastane maliyetlerinin artmasına yol açmaktadır. Bazı hastalarda uzun süreli tedavi sonuçlarını da olumsuz etkileyebilmektedir. Yönetiminde, nakil öncesi hastanın dis hekimligine yönlendirilerek dis bakımının yapılması, düsük doz lazer tedavi (DDLT) uygulanması, nakil sırasında temel agız bakımının sürdürülmesi ve kriyoterapinin uygulanması etkinligi gösterilmis non-farmakolojik yaklasımlardır. Farklı çalısmalarda, kapsamlı agız bakımının düzenli yapılması, var olan oral mukozitlerin siddetini ve süresini azalttıgı, DDLT siddetli oral mukozitin gelisimini engelledigi ve olusan mukozitin iyilesme sürecini hızlandırdıgı, tek basına DDLT uygulanması ile kıyaslandıgında DDLT ile birlikte kriyoterapinin uygulanmasının oral mukozitlerin iyilestirilmesinde daha yararlı oldugu saptanmıstır. Bu derleme kök hücre transplantasyonu tedavisi uygulanan hastalarda oral mukozite yönelik çalısmaların gözden geçirilmesi amacıyla yazılmıstır.

Oral mucositis is one of the most important issues affecting the quality of life in the majority of patients undergoing stem cell transplantation. It negatively affects the nutrition of the patient and leads to the administration of parenteral nutrition as well as opioid therapies due to the onset of pain, a prolonged hospital stay, and an increase in hospital costs. It may also adversely affect long-term treatment results in some patients. Non-pharmacological approaches such as administering low-dose laser treatment (LDLT), maintaining basic oral care during transfer, and administering cryotherapy have been shown to be effective in oral care management. In different studies, it was found that regular oral care decreases the severity and duration of existing oral mucositis, LDLT prevents the development of severe oral mucositis and accelerates the mucositis recovery process, and cryotherapy with LDLT is more effective in the treatment of oral mucositis compared to LDLT alone. This review has been written to overview oral mucositis studies in post stem cell transplant patients.
A Review of Oral Mucositis Studies in Post Stem Cell Transplant Patients
Keywords: Kök hücre transplantasyonu