Türkiye’de Bankalardaki Altın Miktarını Etkileyen Faktörler - Deniz, Hasan Hüseyin; Bilgin, Rümeysa; Bilgin, Rümeysa (Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, 2024)
Bu çalışmada, Türk bankacılık sistemindeki altın mevduat miktarını etkileyen faktörler araştırılmıştır. Bu faktörler, hem bankaların aktif-pasif yönetimi hem de bankalara yatırılan altınların yaklaşık dörtte birini zorunlu karşılık olarak rezervlerine katan Merkez Bankası’nın rezerv yönetimi için oldukça önemlidir. Türkiye’de faaliyet gösteren on mevduat ve üç katılım bankası olmak üzere toplamda 13 bankanın 2010-2022 yılları arasındaki 49 çeyrek dönemlik verileri kullanılarak yapılan panel veri analizi, yatırımcıların altın ya da TL mevduat arasında tercih yaptığını ve bankalardaki altın miktarındaki artışın bu tercihten etkilendiğini göstermektedir. Bankalardaki altın miktarını etkileyen makro ekonomik faktörler ise altının gram fiyatı, döviz kuru ve ekonomik beklentiler olduğu bulgulanmıştır.

This study investigated factors affecting the amount of gold deposits in the Turkish banking system. They are essential for both the asset-liability management of banks and the reserve management of the Central Bank, which adds one-quarter of the gold deposits to its reserves. Panel data analysis, conducted using 49 quarterly data between 2010 and 2022 of 13 banks operating in Turkey, including ten deposit and three participation banks, shows that investors choose between gold or TL deposits. The macroeconomic factors affecting the amount of gold in banks are the gram price of gold, exchange rate and economic expectations.
Factors Affecting Gold Amount of Turkish Banks
Keywords: Altın bankacılığı; Altın hesaplar; Türkiye’de bankalardaki altın miktarı; Altın piyasaları.; Gold Banking; Gold Accounts; Amount of Gold In Turkish Banks; Gold Markets