Revize ölüm kaygısı ölçeği ve ölüme ilişkin depresyon ölçeği'nin hemşirelerde güvenirlik ve geçerliğinin incelenmesi - Alkış, Mehmet Sıddık (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2023)
Bu çalışmanın amacı, Revize Edilmiş Ölüm Kaygısı Ölçeği ve Ölüm Depresyonu Ölçeği'nin hemşire grubunda güvenirlik ve geçerliğini incelemektir. Çalışma metodolojik olarak planlanmıştır. Araştırmanın örneklemini palyatif bakım, yoğun bakım, onkoloji, kemik iliği nakli, hematoloji ve diğer kliniklerde yatan hasta kliniklerinde çalışan 644 hemşire oluşturdu. Geçerlik için doğrulayıcı faktör analizi ve açımlayıcı faktör analizi kullanıldı. Güvenirlik çalışması kapsamında Cronbach alfa katsayısı, madde-toplam korelasyonu, test-tekrar test korelasyonu hesaplandı. Revize Edilmiş Ölüm Kaygısı Ölçeği'nin geçerlilik analizi iki faktör (ölüm kaygısı ve umursamazlık) ortaya koymuştur. Bu iki faktör arasındaki korelasyon -.05 (ilgisiz) idi. Özgün ölçekte yer alan 16 ve 24. maddelerin yükleri düşük olduğundan ve faktörün içeriğini oluşturan diğer maddelerle ilişkisiz olduğundan faktör toplam puanları hesaplanırken bu iki madde ölçekten çıkarılmıştır. Ölüm kaygısındaki alt boyutundaki maddelerin yükleri .42 ile .79 arasında olup, toplam varyansın %30'unu açıklamaktadır. Umursamazlık alt boyutundaki yükler .32 ile 58 arasında olup toplam varyansın %11'ini açıklamaktadır. İki boyut birlikte varyansın %41'ini açıklamaktadır. Ölüm kaygısı için Cronbach alfa değeri .88, umursamazlık için .70 bulunmuştur. Düzeltilmiş madde-toplam puan korelasyonları .30 ile .68 arasındaydı. ICC korelasyon katsayıları ölüm kaygısı için .85 ve umursamazlık için .70 idi. Ölüm Depresyon Ölçeği tek faktörlü bir yapı gösterdi. Ölçekte yer alan 11. ve 12. maddeler dışındaki maddelerin faktör yükleri .30'un üzerindedir. Cronbach alfa güvenilirlik katsayısı .80 idi. Ölçekte yer alan 11. madde ve 12. madde hariç her bir maddenin madde-toplam korelasyon katsayısı .30'un üzerindedir. ICC .79'dur. Sonuç olarak, hem Revize Ölüm Kaygısı Ölçeği hem de Ölüm Depresyonu Ölçeği'nin hemşire grubunda geçerli ve güvenilir olduğu bulunmuştur.

The aim of the study was to examine the validity and reliability of the Revised Death Anxiety Scale and Death Depression Scale in the nurse group. The study was planned methodologically. The sample of the study consisted of 644 nurses working at the inpatient clinics including palliative care, intensive care, oncology, bone marrow transplantation, haematology, and other. Confirmatory factor analysis and exploratory factor analysis were used for validity. As part of the reliability study, Cronbach's alpha coefficient, item-total correlation, test-retest correlation were calculated. The validity analysis of the Revised Death Anxiety Scale revealed two factors (death anxiety and indifference). The correlation between these two factors was -.05 (unrelated). Since items 16 and 24 in the original scale had low loadings and were unrelated to other items that make up the content of the factor, they were excluded while calculating the factor total scores. The loads of the items in the death anxiety subscale ranged from .42 to .79, explaining 30% of the total variance. The loads of the items in the indifference subscale ranged from .32 to .58, explaining 11% of the total variance. The two dimensions together explained 41% of the variance. Cronbach's alpha was found to be .88 for the death anxiety and .70 for the indifference. The corrected item-total score correlations were between .30 and .68. The ICC correlation coefficients were .85 for the death anxiety and .70 for the indifference. Death Depression Scale showed a single-factor structure. The factor loads of the items except for items 11 and 12 in the scale were above .30. The Cronbach alpha reliability coefficient was .80. The item-total correlation coefficient of each item in the scale was above .30, except for item 11 and item 12. The ICC was .79. In conclusion, both Revised Death Anxiety Scale and Death Depression Scale was found to be reliable and valid for the nurse group.
Investigation of the reliability and validity of the revised DEATH anxiety scale and the DEATH-related depression scale in nurses
Keywords: Ölüm kaygısı; ölüme ilişkin depresyon; güvenirlik; geçerlik; hemşire; hemşirelik; Death Anxiety; Death Depression; Reliability; Validity; nurse; nursing