Okul müdürlerinin karizmatik liderlik davranışları ile öğretmenlerin örgütsel sinizm algıları arasındaki ilişkinin incelenmesi - Yalçın, Fahri (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı, 2020)
Bu çalışmanın amacı, okul müdürlerinin karizmatik liderlik davranışları ile öğretmenlerin örgütsel sinizm algıları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırma, nicel araştırma yöntemine göre tasarlanmış ve ilişkisel tarama modeline göre yürütülmüştür. Araştırma verileri, 2018-2019 eğitim öğretim yılında "Karizmatik Liderlik Ölçeği" ve "Örgütsel Sinizm Ölçeği" kullanılarak toplanmıştır. Araştırmaya 500 öğretmen katılmıştır. Araştırma sonucunda okul müdürlerinin karizmatik liderlik davranışlarının, öğretmenlerin örgütsel sinizm algılarını anlamlı şekilde yordadığı tespit edilmiştir. Başka bir ifadeyle öğretmenlerin örgütsel sinizm algıları, okul müdürlerinin karizmatik liderlik davranışlarından olumsuz etkilenmektedir. Aslında karizmatik liderin bu olumsuz etkisi, sinizmin olumsuzluğunu ortadan kaldırmaya yönelik olduğundan örgüt ve çalışanlar açsından olumlu bir liderlik davranışı olduğu söylenebilir. Karizmatik liderlik stiline sahip olan okul müdürleri, örgütsel sinizm ile mücadele veya önleme konusunda önemli başarılara katkıda bulunabilirler.

The aim of this study is to examine the relationship between school principals' charismatic leadership behaviors and teachers' perceptions of organizational cynicism. The research was designed according to the quantitative research method and conducted according to the relational survey model. The research data were collected using the "Charismatic Leadership Scale" and the "Organizational Cynicism Scale" in the 2018- 2019 academic year. 500 teachers participated in the study. As a result of the research, it was determined that the charismatic leadership behaviors of school principals significantly predicted teachers' perceptions of organizational cynicism. In other words, teachers' perceptions of organizational cynicism are negatively affected by the charismatic leadership behaviors of school principals. In fact, since this negative effect of the charismatic leader is aimed at eliminating the negativity of cynicism, it can be said that it is a positive leadership behavior in terms of organization and employees. School principals with charismatic leadership style can contribute to significant success in combating or preventing organizational cynicism.
Analysis of the relationship between the charismatic leadership behavior of school principals and the organizational synismperceptions of teachers
Keywords: Lider; Liderlik; Karizmatik liderlik; Sinizm; Örgütsel sinizm; Leader; Leadership; Charismatic leadership; Cynism; Organizational cynicism