Öğretmen görüşlerine göre okul müdürlerinin öğretim liderliği davranışlarının incelenmesi - Ebcim, Elif (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı, 2019)
Bu araştırma, ortaöğretim okul müdürlerinin öğretim liderliği rollerinin ne derecede gerçekleştirdiklerini belirlemeyi amaçlamaktadır. Araştırma betimsel tarama modelinde olup nicel bir çalışmadır. Araştırmada Mehmet Şişman’ın Öğretim Liderliği anketi kullanılmıştır. Araştırmanın evreni, 2016-2017 eğitim-öğretim yılında İstanbul iline bağlı Kâğıthane ilçesindeki 15 ortaöğretim kurumu ile bu okullarda görev yapan öğretmenlerden oluşturmuştur. Bu okulların 13’ü örnekleme alınmıştır. 2 okuldan anket katılımı sağlanamamıştır. Araştırmanın verileri literatür tarama ve anket uygulama şeklinde toplanmıştır. Veriler toplanırken önce yerli ve yabancı araştırma, yayın ve kitaplar incelenerek ilgili olan kaynaklar belirlenmiş ve yabancı kaynaklar Türkçeye çevrilmiştir. Verilerin analizi “SPSS Statistics 22.0” programı ile yapılmıştır. Araştırmaya dâhil edilen öğretmenlere ilişkin kişisel bilgilerin frekans, yüzde ve aritmetik ortalama değerleri hesaplanarak tablolaştırılmıştır. Beş boyutta toplanan elli davranışa ilişkin öğretmenlerin görüşlerinin okullar genelinde frekans, yüzde ve ortalamaları hesaplanmıştır. Öğretmenler çeşitli değişkenler açısından sınıflandırıldıktan sonra bu değişkenlere bağlı olarak varyans analizi ve t testi yapılmıştır. Grupların öğretim liderliğine ilişkin görüşleri arasında anlamlı farklılık olup olmadığını belirlemek amacıyla tek yönlü ANOVA Analizi uygulanmıştır. Testler için anlamlılık düzeyi 0.05 alınmıştır. Görüşleri arasında anlamlı bir farklılık olduğu ortaya çıkan gruplar ile ilgili bulgular tablolaştırılmış ve incelenmiştir. Araştırma sonucunda, ortaöğretim kurumu öğretmenlerinin görüşleri doğrultusunda; okul yöneticilerinin çoğu zaman öğretim liderliği davranışı sergiledikleri belirlenmiştir.

This research aims to determine the extent to which the principals of secondary schools perform their teaching leadership roles. The research is a descriptive survey model and it is a quantitative study. In this research, Mehmet Şişman’s educational leadership survey used. The population of the study consisted of 15 secondary education institutions in Kâğıthane district of İstanbul province and teachers working in these schools in 2016-2017 academic year. 13 of these schools were sampled. Survey participation from 2 schools could not be achieved. The data of the study was collected through literature survey and questionnaire application. While collecting the data, firstly domestic and foreign research, publications and books were examined and related sources were determined and foreign sources were translated into Turkish. Data were analyzed using SPSS Statistics 22.0 program. The frequency, percentage and arithmetic mean values of the personal information about the teachers included in the study were tabulated. Frequency, percentage and average of teachers' opinions about fifty behaviors gathered in five dimensions were calculated across schools. After the teachers were classified in terms of various variables, variance analysis and t test were performed depending on these variables. One-way ANOVA was used to determine whether there was a significant difference between the groups' views on instructional leadership. Significance level was taken as 0.05 for the tests. The findings of the groups where there was a significant difference between their views were tabulated and examined. As a result of the research, in line with the opinions of teachers of secondary education institutions; school administrators were found to exhibit instructional leadership behavior most of the time.
Analysing the behaviours of principals educational leadership according to teachers' opinions
Bu tez Marmara Üniversitesi ile ortak program kapsamında hazırlanmıştır. Marmara Üniversitesi ve İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ortak Yüksek Lisans Programı.
Keywords: Lider; Liderlik; Okul müdürü; Ortaöğretim; Öğretmen; Öğretim liderliği; Leader; Leadership; School principal; Secondary school; Teacher; Educational leadership