Çiftlerin ilişki doyumunun yordayıcıları olarak psikolojik manipülasyon ve duygusal bağımlılık - Kuloğlu, Ayşe Nur (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2024)
Bu araştırmada çiftlerin ilişki doyum düzeylerinin yordanmasında psikolojik manipülasyon ve duygusal bağımlılığın rolünü ortaya çıkarmak amaçlanmıştır. Çalışmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Çalışma grubu 279'u (%72,1) kadın, 108'i (27,9) erkek olmak üzere toplam 387 bireyden oluşmaktadır. Çalışmada "İlişki Doyum Ölçeği", "Psikolojik Manipülasyon Ölçeği" ve "Duygusal Bağımlılık Ölçeği" kullanılmıştır. Ayrıca katılımcıların demografik özelliklerinin tespiti için "Kişisel Bilgi Formu" oluşturulmuştur. Ölçeklerden elde edilen puanları analiz etmek için; frekans ve yüzdelikler, t testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Pearson Korelasyon ve Çoklu Regresyon analizinden yararlanılmıştır. Çalışmanın sonuçlarına göre kadın ve erkek katılımcıların ilişki doyumları arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır. Erkek katılımcıların psikolojik manipülasyona daha fazla maruz kaldığı olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Pearson Korelasyon Analizi sonucuna göre, katılımcıların ilişki doyumu ve psikolojik manipülasyon yönelimleri arasında negatif yönde yüksek düzeyde, ilişki doyumu ve duygusal bağımlılıkları arasında ise pozitif yönde yüksek düzeyde ilişki olduğu bulunmuştur. Psikolojik manipülasyon ve duygusal bağımlılık arasında ise negatif yönde ilişki görülmektedir. Çoklu Regresyon Analiz sonucuna göre ise, psikolojik manipülasyon ve duygusal bağımlılığın ilişki doyumu üzerinde yüksek düzeyde anlamlı yordayıcı etkisi bulunmuştur. Psikolojik manipülasyon ölçeği alt boyutlardan değersizleştirilmenin de benzer şekilde ilişki doyumu üzerinde yüksek derecede anlamlı olduğu sonucuna ulaşılırken, diğer alt boyutlar inkâr ve reddedilme ve bastırılmanın ilişki doyumu üzerinde anlamlı düzeyde yordayıcı etkisinin olmadığı bulunmuştur.

This study aimed to reveal the role of psychological manipulation and emotional dependence in predicting the relationship satisfaction levels of individuals who have been in a romantic relationship or marriage for one year or more. The relational screening model was used in the study. The study group consists of a total of 387 individuals, 279 (72.1%) of whom are women and 108 (27.9) of whom are men. "Relationship Satisfaction Scale", "Psychological Manipulation Scale" and "Emotional Dependency Scale" were used in the study. Additionally, a "Personal Information Form" was created to determine the demographic characteristics of the participants. To analyze the scores obtained from the scales; Frequencies and percentages, t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), Pearson Correlation, and Multiple Regression analysis were used. According to the results of the study, no significant difference was found between the relationship satisfaction of male and female participants. It was concluded that male participants were more exposed to psychological manipulation. According to the results of Pearson Correlation Analysis, it was found that there was a high level of negative correlation between the participants' relationship satisfaction and psychological manipulation tendencies, and a high positive correlation between their relationship satisfaction and emotional addictions. There is a negative relationship between psychological manipulation and emotional addiction. According to the results of Multiple Regression Analysis, a highly significant predictive effect of psychological manipulation and emotional dependence was found on relationship satisfaction. While it was concluded that devaluation, one of the sub-dimensions of the psychological manipulation scale, was similarly highly significant on relationship satisfaction, it was found that the other sub-dimensions, vi denial and rejection, and suppression, did not have a significant predictive effect on relationship satisfaction.
Psychological manipulation and emotional dependency as predictors of couples' relationship satisfaction
Keywords: İlişki Doyumu; Psikolojik Manipülasyon; Duygusal Bağımlılık; Relationship Satisfaction; Psychological Manipulation; Emotional Dependence