Türkiye'de sağlık hizmetlerinde manevi bakımla ilgili araştırmalar: Sistematik bir analizi - Dağcı, Abdullah (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2018)
Bu çalışmanın amacı, sağlık hizmetlerinde, 2004 ile 2018 yılları arasında Türkiye’de yapılmış manevî bakımla ilgili araştırmaları gözden geçirmektir. Yapılan araştırmalara ulaşmak için veri tabanları taranmış ve sadece maneviyat ve manevî bakım ile doğrudan ilişkili olarak sağlık hizmetlerinde yapılan araştırmalar dikkate alınmıştır. Bu araştırmalar yıllara, araştırma türlerine ve veri toplama tekniğine göre dağılımları incelenmiş ve örneklem grupları ve çalışmalarda kullanılan ölçekler bakımından sistematik olarak değerlendirilmiştir.

This study aims to give an overview of health services researches published on spiritual care from 2004 to 2018, Turkey. To reach the studies, databases were searched and took studies into consideration, which are directly associated with spirituality and spiritual care in health services. These studies were overviewed with regards to distribution of years, study types and data collecting techniques, and then those sampling groups and scales were systematically reviewed.
The Researches related to spiritual care on health services in Turkey: A systematic analysis
Doktora Öğrencisi, Ankara Üniversitesi Din Psikolojisi Anabilim Dalı, adagci@ankara.edu.tr
Keywords: Sağlık hizmetleri; Maneviyat; Manevî bakım; Maneviyat araştırmaları; Sistematik analiz; Health services; Spirituality; Spiritual care; Spirituality studies; Systematic analysis