Hz Peygamber (S.A.V)’in Hicreti - Şamlı, Hüseyin (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2020)
Hicret, kelime olarak ayrılmak, terk etmek, ilgisini kesmek, bir yerin terkedilerek başka bir yere göç edilmesi anlamlarına gelmektedir. Terim anlamı ise, genelde Gayri Müslim ülkelerden İslam ülkelerine göç etmeyi, özelde ise Hz Peygamber’in ve Mekkeli Müslümanların Medine’ye göçünü ifade etmektedir. Peygamberler tarihin değişik dönemlerinde davalarını farklı coğrafyalarda kökleştirmek amacıyla hicret yolcuğunu kullanmışlardır. İşte bu Peygamberlerden birisi de Hz Muhammed’dir. Hz Muhammed, Mekke’de tebliğ döneminde başta amcası Ebu Cehil olmak üzere Mekke’nin ileri gelenlerinden işkencelere ve hakaretlere maruz kalmıştır. O’nun bu davasından vazgeçmemesinden dolayı Mekkeli müşrikler, Haşim ve Muttaliboğullarına üç yıl boykot uygulamıştır. Hatta Mekkeli Müşrikler daha da ileriye gitmiş ve tüm kabileler birleşerek Hz Peygamber’e suikast yapmaya kalkışmışlardır. Hz Peygamber’de Mekke’deki Müşriklerin kendisine yaptıkları eziyetlere daha fazla dayanamayarak Allah Teâla’nın izni ile davasını daha rahat yayabilmesi için 622 yılında Mekke’den Medine’ye hicret etmek zorunda kalmıştır. Bu çalışmanın amacı Hz Peygamber’in tebliğ döneminde yaşadıklarını, Hz Peygamberin hicret etmesini ve hicret sırasında yaşadıklarını incelemektir. Hz Peygamber’in tebliğ dönemini incelediğimizde kendisinin birçok hakaretlere maruz kaldığını ve kendisine yapılanlara rağmen O,nun hiçbir zaman davasından vazgeçmediğini görmekteyiz. O,nun İslam’ı daha geniş kitlelere yayabilmesi için Allah Teâla’nın izni ile Mekke’den Medine’ye hicret ettiğini görmekteyiz. Hicret esnasında başına ödül konduğunu, Sürâka b. Mâlik, Büreyde b. Husayb gibi müşriklerin O,nu öldürmek için peşine düştüğünü ve Müslüman olduklarını, Sevr mağarasında üç gün gizlendiğini, Küba’ya mescid yaptırdığını ve Ranuna vasisinde ilk Cuma namazını kıldığını görmekteyiz.Sonuç olarak Hz Peygamber davasından hiçbir zaman vazgeçmemiştir ve davasından vazgeçirmek isteyenlere hiçbir zaman boyun eğmemiştir. O, Hz Ebu Bekir ile çıktığı hicret yolculuğunda bazı problemler ile karşılaşsa da, kendilerine hiç bir şey olmadan Medine’ye varmışlardır. Hz Peygamber Medine’ de İslam devletini kurarak İslam’ın tüm dünyaya yayılmasını sağlamıştır.
İZÜ Sosyal Bilimler Lisansüstü Öğrenci Kongresi, 6-7 Haziran 2020 (ONLINE)
Keywords: Hz Peygamber; Hicret; Müşrik; Mekke; Medine