Açık kaynak kodlu taşıt renk tespit yazılımı geliştirilmesi - Ağgül, Burak; Erdemir, Gökhan (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)
Günümüz teknolojisinde gelişen bilgisayarlar hayatın her alanında aktif olarak kullanmaktadır. İş, eğitim, sosyal vb. alanlarda işlerimizi kolaylaştırmamıza yardımcı olan bu sistemler geliştikçe işlem yapabilmek ya da problem çözmek daha da kolay hale geldiği anlaşılmaktadır. Bu alanların hemen hemen hepsinin içerisinde yer alan görüntü ya da resim niteliği bulunan dosya veya dosyalar üzerinde ihtiyaca göre bir takım morfolojik işlemler gerçekleştirilebilir. Bu çalışmanın amacı herhangi bir araç görüntüsü alınarak aracın renginin tespit edilmesidir. Tespit edilen renk ihtiyaca göre kullanıldığı alanlar farklılık gösterebilir. Örneğin bir plaka okuma sisteminde araç bilgisi eşleştirmek için renk bulgusu önemli bir faktördür. Buna benzer birçok alanda ihtiyaç duyulan araç renk bilgisi için birçok farklı uygulama alanları ve yöntemleri mevcuttur. Bu tarz uygulama alanlarında kullanılmak üzere karmaşıklığı minimum düzeyde olan bir algoritma tasarlanmıştır. Sistem, python programlama dili kullanılarak tasarlanmıştır. Doğruluk oranı resmin piksel kalitesi ile direkt olarak doğru orantılıdır.

Computers developed in today's technology are actively used in all areas of life. Business, education, social, etc. It is understood that as these systems, which help us facilitate our work in the fields, it becomes easier to act or solve problems. A number of morphological operations can be performed on the files or files that have image or picture quality in almost all of these areas. The purpose of this study is to determine the color of the vehicle by taking any vehicle image. The areas where the detected color is used may differ depending on the need. Color indication is an important factor in matching vehicle information, for example in a license plate reading system. There are many different application areas and methods for vehicle color information needed in many similar areas. An algorithm with minimal complexity has been designed to be used in such application areas. The system is designed using the python programming language. The accuracy rate is directly proportional to the pixel quality of the picture.
Development of open source vehicle color detection software
Sorumlu yazar. E-mail adresi: aggul.burak@std.izu.edu.tr (Burak Ağgül) -- İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi (İZÜFBED) dergisinin özel sayısıdır.
Keywords: Araç renk tespiti; Renk uzayı; Renk bölgesi; Vehicle color recognition; Color space; Color zone