Yapı Elemanları II: Döşeme ve Merdiven - Cansun, M. Oktay; Akyürek, M. Emin; Akyürek, Muhammed Emin (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2023)
Prof. Dr. M. Oktay Cansun’unuzun yıllar İ.T.Ü. Mimarlık Fakültesinde ve 2012’den beri İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Mimarlık Bölümünde verdiği yapı elemanları dersinin ders notları yeniden düzenlenmiş, şekiller Ar. Gör. Mimar M. Emin Akyürek tarafından bilgisayar ortamında çizilerek kitap hâline getirilmiştir. Kitabın sonunda, yazarın serbest el çizimlerinin özgün hâlleri de görülmektedir. Kitap 2 cilttir. Birinci ciltte yapı elemanları konularından temel ve duvarlar ele alınmıştır. 2. Ciltte ise döşeme ve merdivenler hakkında bilgiler verilmektedir. Yapı, Yapı Bilgisi, Yapı Elemanları veya Konstrüksiyon gibi kelimelerle tanımlanan ve mimarlık eğitiminin temel konularını oluşturan bilgiler, öğrencinin ilk senelerinde kavramakta güçlük çektiği konulardır. Aynı zamanda mimari tasarımın olgunlaşmasında ve gerçekleşmesinde de bu bilgilerin bilinmesi gereklidir. Mimari tasarımın başarısı detaylarının doğruluğu ile yakın ilişkilidir ki bu da yapı konusunda temel bilgilerin öğrenilmesi ile mümkündür. Kitap bu özellikleri ile önemli bir açığı kapatmaktadır.
Keywords: Merdiven; Döşeme