Beden Algısı ile Zorbalığa Karşı Tutumu Arasındaki İlişki - Erdoğdu, Mustafa Yüksel; Tunç, Sena; Erdogdu, Mustafa Yüksel (TÜRK PDR Derneği Yayınları, 2023)
Bu araştırmanın amacı lise öğrencilerinde beden algısı ile akran zorbalığı düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmanın verileri 2022-2023 öğretim yılında Türkiye’de eğitim görmekte olan 242’si (62,8) kız, 142’si (37,2) erkek toplamında 382 lise öğrencisinden oluşmaktadır. Araştırmada Vücut Algısı Ölçeği ile Zorbalığa Eğilimi Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen puanların normallik testi sonuçları doğrultusunda; t Testi, tek yönlü varyans analizi ve korelasyon teknikleri kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre beden algısı ölçeği puanları ile zorbalık eğilimi ölçeği puanları arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Genel olarak; zorbalık eğilimi olan öğrenciler erkek öğrencilerde daha yüksek bulunmuştur. Sınıf düzeyinde beden algısı düzeyinde en yüksek 10.sınıf, beden algısı düzeyi en düşük 12.sınıf, zorbalık eğilimi olan öğrencilerde en yüksek 12.sınıf öğrencileri tespit edilmiştir. Beden algısı puanlarında anne eğitim durumunda lise düzeyi, baba eğitim durumunda lisans ve lisansüstü puanları en yüksektir. Zorbalık eğilimi puanlarında anne eğitim durumlarında lisans ve lisansüstü, baba eğitim durumlarında lise düzeyleri en yüksek puandır. Beden algısı ve zorbalık eğilimi puanlarında öğrencilerin akran ilişkileri çok iyi olarak saptanmıştır. Zorbalık eğilimi alt ölçeklerinin beden algısını yordam gücü incelendiğinde sadece duygusal paylaşım eksikliği ile rahatsız olma alt boyutlarında anlamlı farklılıklar görülmemektedir. Genel olarak bulgular tartışılmış yorumlanmış ve önerilerde bulunulmuştur.
Keywords: Beden algısı; Akran zorbalığı