Türkiye'de eğitim denetimine ilişkin yönetici ve öğretmen görüşlerinin incelenmesi - Yılmaz, Serkan (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2023)
Bu araştırma değişim sürecindeki eğitim denetimi hakkında yönetici ve öğretmen görüşlerini incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Nitel araştırma yöntemlerine göre olgubilim deseninde tasarlanan araştırmada veriler yarı yapılandırılmış görüşme formu ile toplanmıştır. Araştırma 2022-2023 eğitim öğretim yılında İstanbul ili Avrupa yakasındaki devlet okullarında görev yapmakta olan 10 yönetici ve 10 öğretmen olmak üzere 20 kişi üzerinde gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler içerik analizi yapılarak çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda; eğitim denetimi en çok önceden belirlenen kurallara uygunluğunu kontrol etmeyi ifade ederken, sonra sırasıyla geri bildirim ve değerlendirme, inceleme yapmak, rehberlik etmek ve diğer (otorite varlığı ve kendine şekil verme) görüşleri ifade etmişlerdir. Eğitimde denetimin önemli olduğunu ancak etkin bir denetim mekanizmasına ihtiyaç duyulduğunu, müfettişlerce yapılan denetimleri genellikle olumsuz değerlendirdikleri, farklı isimlerle yapılan denetimler yerine, tek çatı altında toplanmış etkili bir denetimin yapılması gerektiği görüşleri ortaya çıkmıştır. Ayrıca denetim sisteminin sürekli değişmesi yerine daha kalıcı ve etkili çözümler bulunması gerektiğini belirtmişlerdir.

This research was carried out to examine the opinions of administrators and teachers about educational supervision in the process of change. In the study, which was designed in a phenomenological pattern according to qualitative research methods, the data were collected with a semi-structured interview form. The research was carried out on 20 people, 10 administrators and 10 teachers, working in public schools in the European side of Istanbul in the 2022-2023 academic year. The obtained data were analyzed by content analysis. As a result of the research; While educational supervision mostly means checking the compliance with the predetermined rules, then they expressed feedback and evaluation, examining, guiding and other (authority and self-shaping) views, respectively. It has emerged that the supervision in education is important, but an effective control mechanism is needed, that they generally evaluate the inspections made by the inspectors negatively, and that an effective inspection gathered under a single roof should be made instead of inspections made under different names. They also stated that instead of constantly changing the control system, more permanent and effective solutions should be found.
Examination of the opinions of the executive and teacher on educational supervision in Turkey
Keywords: Eğitim Denetimi; Teftiş; Okul Yöneticisi; Öğretmen; Educational Supervision; Inspection; School Administrator; Teacher