Müslüman kimlik üzerine Seyyid Kutub ile hikâyemiz - Yıldırım, Tamer (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2020)
Kitap M. Mahfuz Söylemez’in yazdığı “Takdim” (s. 6-8), çevirmenin yazdığı “Önsöz” (s. 9-17) ve üç bölümden oluşmaktadır. Çevirmen “Önsöz”de Seyyid Kutub’un yüzyılımızda yaşayan İslam’ın teori ve pratiğini aktif siyasi söylemle birleştirmeye çalışan önemli düşünürlerden birisi olduğunu belirtir. Kutub ayrıca yenilgi psikolojisini aşıp düşünce şekli ve mücadeleci bir karakterle İslam’ı yorumlaması da onu önemli kılan hususlardan biridir. Kullandığı terminolojide yer alan Tağut, Cahiliye, Müslüman Toplum buna işaret eder. Bu kavramları hatırlatmasının sebebi batılılaşma dalgasına dönüşen modernlik baskısı, Müslümanların içinde bulundukları durum ve Müslümanların yaptığı bir tartışmanın batının kavramları ile olmaması isteğidir. Bu aynı zamanda Müslümanların batıya ve batının değerlerine yenilmesinin Müslümanların tarihindeki donukluk olduğu düşüncesine de dayanır.
Keywords: Mustafa Kamil Muhammed; Seyyid Kutub; Müslüman kimlik