Ergenlerde sosyal medya bağımlılığı, oyun bağımlılığı ve aile işlevleri arasındaki ilişkinin incelenmesi - Yayman, Ebru (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı, 2019)
Bu araştırmada ergenlerde sosyal medya bağımlılığı, oyun bağımlılığı ve aile işlevleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada aynı zamanda ergenlerdeki sosyal medya bağımlılığı, oyun bağımlılığı ve aile işlevlerinin cinsiyet, yaş ve okul türüne göre farklılaşıp farklılaşmadığı incelenmiştir. Bu amaç doğrultusunda İstanbul ilindeki dört farklı lisede öğrenim 762 öğrenciye “Kişisel Bilgi Formu”, “Ergenler için Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği”, “Ergenler için Oyun Bağımlılığı Ölçeği” ve “Aile Değerlendirme Ölçeği” uygulanmıştır. Araştırmada ergenlerdeki sosyal medya bağımlılığı, oyun bağımlılığı ve aile işlevleri arasındaki ilişkilerin ne düzeyde olduğunun belirlenebilmesi amacıyla Pearson Momentler Korelasyon Katsayısına bakılmıştır. Ergenlerdeki sosyal medya bağımlılığı ve oyun bağımlılığının aile işlevleri üzerindeki etkisi regresyon analizi tekniği ile incelenmiştir. Bunun dışında sosyal medya bağımlılığı, oyun bağımlılığı ve aile işlevlerinin demografik değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığının belirlenmesi için t-testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi tekniği kullanılmıştır. Araştırma sonunda elde edilen bulgulara göre cinsiyet değişkenine göre ergenlerin sosyal medya bağımlılığı, oyun bağımlılığı ve aile işlevlerinin bazı alt boyutları arasında anlamlı bir farklılaşma olduğu görülmektedir. Diğer değişkenlerden yaş değişkenine göre sadece aile işlevlerinin alt boyutu olan iletişim boyutunda anlamlı bir farklılık görülürken, okul türü değişkeninde ise oyun bağımlılığı ve aile işlevlerinin alt boyutlarında anlamlı farklılık olduğu bulunmuştur. Eegenlerde sosyal medya bağımlılığı, oyun bağımlılığı ve aile işlevleri arasındaki ilişkilere bakıldığında ise, ergenlerdeki sosyal medya ve oyun bağımlılığı arasında pozitif, hem sosyal medya hem de oyun bağımlılığı ile sağlıksız aile işlevleri arasında pozitif anlamlı düzeyde ilişki olduğu tespit edilmiştir. Araştırmada ayrıca ergenlerde sosyal medya bağımlılığı ve oyun bağımlılığının aile işlevlerinin tüm alt boyutlarının anlamlı yordayıcısı olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmanın sonunda elde edilen bulgular psikolojik danışma ve rehberlikle ilişkilendirilmiş ve yapılacak diğer araştırmalar için öneriler tartışılmıştır.

The aim of this study was to examine the relationship between social media addiction and game addiction and family functions in adolencents. In the study, it was also investigated whether social media addiction, game addiction and family functions differ according to gender, age and type of school. The study sample was composed of 762 students. Data were collected by using “Personal Information Form”, “Social Media Addiction Scale for Adolescents”, “Game Addiction Scale for Adolescents and “Family Assesment Device ”. Pearson Moments Correlation Coefficient was used in order to determine the relations among social media addiction, game addiction and family functions in adolencents. Regression Analysis Technique was utilized to analyze the effect of social media addiction and game addiction on family functions. Furthermore, t-test and one-way ANOVA were used to determine whether social media addiction, game addiction and family functions differ according to demographic variables. The findings of this research point out that there was a significant difference between adolescents' social media addiction, game addiction and some sub-dimensions of family functions according to gender variable. According to gender variable, there was a significant difference in the communication dimension, which was a sub-dimension of family functions. Meanwhile according to school type variable, there was a significant difference in game addiction with respect to subdimensions of family functions. When analyzing the context of relations between family functions and social media & game addictions, a positive and significant correlation was found between social media and game addiction, and unhealthy family functions. It was concluded that social media addiction and game addiction were significant predictor variables for all sub-dimensions of family functions. At the end of this study, research findings have been aligned to psychological counseling and guidance, and recommendations for future research are discussed.
The relationship between social media addiction, game addiction and family functions in adolescents
Keywords: Sosyal medya bağımlılığı; Oyun bağımlılığı; Aile işlevleri; Ergenlik; Social media addiction; Game addiction; Family functions; Adolescents