Okul Müdürlerinin Çevik Liderlik Özelliklerinin Okul Kültürüne Etkisi - Çakır, Burcu; Bilgivar, Orkun Osman; Bilgivar, Orkun Osman (T.C. Milli Egitim Bakanligi, 2023)
Bu araştırmanın amacı, öğretmenler tarafından algılanan okul müdürlerinin çevik liderlik özelliklerinin okul kültürüne etkisinin incelenmesidir. Araştırma, “ilişkisel tarama” modeli ile gerçekleştirilmiştir. Çalışma kapsamında, 2021-2022 eğitim öğretim yılında İstanbul ilinde farklı kademelerde görev yapan, “kolayda örneklem” yöntemiyle belirlenen 389 öğretmene “Kişisel Bilgi Formu”, “Marmara Çevik Liderlik Ölçeği” ve “Okul Kültürü Ölçeği” uygulanmıştır. Elde edilen veriler; korelasyon ve regresyon analizleri yapılarak çözümlenmiştir. Araştırma sonuçları, öğretmenlerin algılarına göre okul müdürlerinin çevik liderlik özellikleri ile okul kültürünün görev, destek ve başarı alt boyutları arasında pozitif yönlü orta düzeyde anlamlı bir ilişki olduğunu ancak okul kültürünün bürokratik alt boyutu arasında anlamlı bir ilişki olmadığını göstermiştir. Sonuç olarak; öğretmenlerin algılarına göre okul müdürlerinin çevik liderlik özellikleri destek kültürü, başarı kültürü ve görev kültürünü anlamlı olarak etkilerken; alt boyutlarından insan ilişkileri ve öz farkındalığın ise görev, destek ve başarı kültürünü anlamlı olarak yordadığı görülmüştür.

The aim of this research is to examine the effect of agile leadership characteristics of school principals perceived by teachers on school culture. The research was carried out with the “relational survey” model. Within the scope of the study, “Personal Information Form”, “Marmara Agile Leadership Scale” and “School Culture Scale” were applied to 389 teachers working in different levels in Istanbul in the 2021-2022 academic year determined by the “convenience sampling” method. Correlation and regression analyses were performed on the obtained data. The results of the research showed that according to the perceptions of the teachers, there was a positive moderate significant relationship between the agile leadership characteristics of the school principals and the task, support and success sub-dimensions of the school culture, but there was no significant relationship between the bureaucratic sub-dimension of the school culture. In conclusion; According to the perceptions of the teachers, while the agile leadership characteristics of the school principals affected the culture of support, the culture of success and the culture of duty, interpersonal skills and self awareness among the sub-dimensions meaningfully predicted the culture of task, support and success
The Effect of School Principals’ Agile Leadership Characteristics on School Culture
Araştırmanın bir kısmı 05.06.2022 tarihinde İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü tarafından düzenlenen III. İZÜ Sosyal Bilimler Lisansüstü Öğrenci Kongresi’nde bildiri olarak sunulmuştur. -- Bu araştırma birinci yazarın “Okul Müdürlerinin Çevik Liderlik Özelliklerinin Okul Kültürüne Etkisi” adlı Yüksek Lisans tez çalışmasından türetilmiştir.
Keywords: Liderlik; Çevik liderlik; Kültür; Örgüt kültürü; Okul kültürü; Leadership; Agile leadership; Culture; Organizational culture; school culture