Okul Yöneticilerinin ve Öğretmenlerin Algılarına Göre Çatışma Yönetimi Stilleri ile Örgüt Kültürü Arasındaki İlişki - Kabaklı Çimen, Latife; Bağdatlı Sarıboğa, Fatmanur; Çimen, Latife Kabaklı (Cenk Aksoy, 2021)
Bu araştırma, okul müdürleri ve öğretmenlerin algılarına göre çatışma yönetimi stilleri ile örgüt kültürü arasındaki ilişkiyi incelenmek amacıyla yapılmış olan betimsel bir araştırmadır. Araştırmanın evreni; 2014-2015 eğitim - öğretim yılında, İstanbul ili, Bahçelievler ilçesindeki ilkokul, ortaokul ve liselerde çalışan öğretmen ve yöneticilerden oluşmaktadır. Örneklemi ise bu genel evren içinden basit tesadüfi küme örneklem yolu ile belirlenen 41 okulda görev yapan, 103 yönetici ve 300 öğretmenden oluşmaktadır. Araştırmada Kişisel Bilgiler Formu ve yöneticilerin çatışma yönetimi stillerini belirlemek amacıyla "Rahim Örgütsel Çatışma Ölçeği II” kullanılmıştır. Toplanan veriler SPSS paket programında analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda: okul yöneticilerinin çatışmaları yönetmede "tümleştirme" tutumlarının çok yüksek, "ödün verme" ve "uzlaşma" tutumlarının yüksek, "hükmetme" ve "kaçınma" tutumlarının orta seviyede olduğu belirlenmiştir. Öğretmen görüşlerine göre ise; okul yöneticilerinin, "tümleştirme" tutumlarının yüksek, "hükmetme", "kaçınma", "ödün verme" ve "uzlaşma" tutumlarının ise orta seviyede olduğu belirlenmiştir. Hem okul yöneticilerinin algıların hem de öğretmenlerin algılarına göre çatışma yönetim stilleri ile örgüt kültürü arasında farklı boyutlarda anlamlı ilişki bulunmaktadır. Ancak okul yöneticilerinin ve öğretmenlerin örgüt kültürü algıları ile örgütsel çatışma algıları karşılaştırıldığında, iki gurubun algıları arasında istatistiksel bakımdan anlamlı bir ilişki bulunmamıştır.

This research is a descriptive study conducted to examine the relationship between conflict management styles and organizational culture according to the perceptions of school principals and teachers. The universe of the research is formed of teachers and principals working in primary, middle, and high schools on the European side of Istanbul province in Bahçelievler District in the 2014-2015 academic year. The sample consists of 103 administrators and 300 teachers working at 41 schools determined from within this general universe using simple random cluster sampling. The research uses a personal information form and the Rahim Organizational conflict inventory for identifying administrators’ conflict management styles. The collected data have been analyzed in the package program SPSS. As a result of the research, it was determined that the "integrating" attitudes of the school administrators in managing conflicts were very high, the "compromise" and "compromise" attitudes were high, and the "domination" and "avoidance" attitudes were moderate. According to the perceptions of both school administrators and teachers, there is a significant relationship between conflict management styles and organizational culture in different dimensions. However, when school administrators' and teachers' perceptions of organizational culture and organizational conflict perceptions were compared, no statistically significant relationship was found between the perceptions of the two groups.
The Relatıonshıp Between Conflıct Management Styles and Organızatıonal Culture Accordıng to School Dırectors and Teachers' Perceptıons
Bu çalışma Fatmanur BAĞDATLI (2015) tarafından Yrd. Doç. Dr. Latife KABAKLI ÇİMEN danışmanlığında İZÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eğitim Yönetimi ve Denetimi bilim dalında tamamlanmış olan “Okul Yöneticilerinin Çatışma Yönetimi Stilleri İle Örgüt Kültürü Arasındaki İlişki” isimli yüksek lisans tezinden türetilmiştir.
Keywords: Okul yöneticisi; Öğretmen; Çatışma; Çatışma yönetimi stilleri; Örgüt kültürü; School administrators; Teacher; Conflict; Conflict management styles; Organizational culture