Üniversite Öğrencilerinin Dini Tutumları İle Ruh Sağlığı İlişkisinin İncelenmesi - Şirin, Turgay (Mustafa Süleyman ÖZCAN, 2017)
Bu araştırmanın amacı, üniversite öğrencilerinin dini tutumları ile ruh sağlığı arasındaki ilişkinin araştırılmasıdır. Araştırmanın örneklemini 315 kız ve 76 erkek olmak üzere toplamda 391 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak Kişisel Bilgi Formu, Ok-Dini Tutum Ölçeği ve Kısa Semptom Envanteri (KSE) kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS-21 programı kullanılmıştır. Araştırma neticesinde araştırmaya katılan öğrencilerin dini tutumları ile KSE puanları arasında genel anlamda anlamlı bir ilişki bulunamazken, dini tutum puanları ile KSE'nin "Hostilite" alt faktöründe negatif yönlü zayıf bir korelasyonel ilişki tespit edilmiştir. Ayrıca dini tutum puanlarında, cinsiyet, akademik başarı, anne ve babanın eğitim seviyesi açısından anlamlı farklılıklar tespit edilirken, KSE puanlarının yalnızca yaş ile negatif yönlü anlamlı korelasyonel ilişkisi tespit edilmiştir

The aim of this research is to investigate the relationship between the religious attitudes of university students and mental health. The study was carried out by the volunteer university students in Istanbul. The study group consisted of 391 persons, 315 female and 76 male. Personal Information Form, Ok-Din Attitude Scale and Brief Symptom Inventory (BSI) were used as data collection tools. As a result of the research, there was no significant relationship between the religious attitudes of the research group and the BSI scores in general, but a negative correlative correlation was found between the religious attitude scores and the "Hostility" subscale of the BSI. Moreover, significant differences were found in religious attitude scores, gender, academic success and educational level of parents. There was a negative correlation between age and BSI scores
The Research of Relationship Between The Religios Attitude And Mental Health in Students of University
* Turgay Şirin. Doç. Dr., İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı, İstanbul, Türkiye. turgay.sirin@izu.edu.tr
Keywords: Dini tutum; Ruh sağlığı; Din psikolojisi; Psikoloji; Religious attitude; Mental health; Psychology of religion; Psychology