Bizim Yunus - Güneş, Özlem (Üsküdar Gençlik Merkezi, 2017)
Yunus Emre’nin yaşadığı çağ, Anadolu Selçuklu Devleti’nin dağılmaya başladığı ve Anadolu’da Beyliklerin ortaya çıktığı 13. yüzyılın ortalarından Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluş döneminin başı olan 14. yüzyılın ilk çeyreğine denk gelmektedir. Bir taraftan Moğol istilasının sancılarının hüküm sürdüğü, diğer taraftan Anadolu Türklüğünün iç çekişmelere ve kavgalara, kıtlık ve kuraklığa maruz kaldığı, sünni olmayan mezhep ve inançların yayılmaya yüz tuttuğu bir zamanda yaşayan Yunus Emre, Mevlânâ, Hacı Bektaş-ı Velî, Ahmed Fakih, Ahi Evran gibi şahsiyetlerle beraber bu coğrafya insanının manevî gücü hâline gelmiştir. Halkı, genelde İslam tasavvufu ve güzel ahlak, özelde Allah aşkı/sevgisi, yönünden eğitmeye çalışmıştır. Yunus Emre’nin hayatı hakkında çeşitli rivayetler olmakla beraber konuyla ilgili elimizde kesin bilgiler mevcut değildir. Elde olan bazı bilgiler ise, özellikle menkıbevi eserlerden, halk rivayetlerinden öğrenilmektedir. Araştırmalar sonucunda Yunus’un XIII. yüzyılın ikinci yarısı ile XIV. yüzyılın ilk çeyreğinde yaşadığı anlaşılmaktadır. Anadolu’da doğup büyüdüğü bilinen şairin ailesinin buraya ne zaman ve nereden geldiği, tam olarak nerede yaşadığı bilinmemektedir.
Hakemsiz yayın
Keywords: Yunus Emre