Lizbon Antlaşması sonrası Avrupa Birliği Ceza Hukuku - Bostancı Bozbayındır, Gülşah; Bozbayındır, Gülşah Bostancı (Adalet Yayınevi, 2019)
Bu çalışmada tarihsel gelişim seyri içinde maddi hukuk boyutuyla Avrupa Birliği Ceza Hukuku ele alınmıştır. Hiç şüphesiz ki çalışmanın ortaya çıkması sürecinde birçok kişi ve kurumun desteği olmasa çalışmanın tamamlanabilmesi mümkün olmazdı. Her monografik eserde olduğu gibi bu çalışmanın bir ortaya çıkış serüveni ve hikayesi bulunmaktadır. Avrupa Birliği ceza hukuku alanı ile ilgilenmeye başlamam bundan beş sene öncesine tesadüf etmektedir. Öncelikle çalışmayla ilgili ilk araştırmalarımı, Avrupa Birliği’nin kurucu ve taşıyıcı güçlerinden biri olan Almanya’nın Max-Planck Mukayeseli Ceza Hukuku Enstitüsü’nde yapmam için gerekli maddi desteği sağlayan DAAD’ye teşekkürü bir borç bilirim. Freiburg’daki çalışmalarımdan sonra Avrupa Birliği alanında zengin literatürü temin etmeme ve üniversitemizde adeta bir Avrupa Birliği ceza hukuku koleksiyonu oluşturmama imkan sağlayan TÜBİTAK’a ‘3001 Başlangıç Ar-Ge Projeleri Destekleme’ kapsamında tarafıma yönelik desteğinden dolayı müteşekkirim. Kütüphanedeki literatürü sadece bu proje kapsamında alınan kitaplarla sınırlı bırakmadığı ve ihtiyaç dahilinde her türlü desteği sağlayan İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi’ne ve kütüphanemiz dökümantasyon daire başkanı Kasım ÇELİK’e bu vesileyle teşekkür ederim. Bu serüvenin nihayetine yaklaştığım Ağustos 2019’a gelindiğinde ise kaderin bir cilvesi olsa gerek çalışmayı tamamlamak için son güncel kaynaklara ulaşmak Avrupa Birliği’nden ayrılmaya karar vermiş bir ülke olan İngiltere’nin Cambridge Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde mümkün olmuştur. Bu vesileyle Cambridge Üniversitesi kütüphane çalışanlarına da nazik yaklaşımlarından ve yardımlarından dolayı teşekkür ederim. Doktora çalışmalarımın bir kısmını yanında gerçekleştirdiğim, bir klasik haline gelen ‘Europäisches Strafrecht’ kitabının her yeni basısını göndererek çalışma şevk ve arzumun her daim diri kalmasına vesile olan Almanya’nın en önemli Avrupa Birliği ceza hukukçusu Prof. Dr. Bernd HECKER’e de ayrıca teşekkür etmek isterim.
Avrupa Birliği Ceza Hukuku
Keywords: Ceza Hukuku Avrupa Birliği Ülkeleri; Criminal law European Union countries