Eximbank ‘Teminat Mektubu’ toplama bankası mı? - Geçer, Turgay (Mehmet Şentürk, 2017)
Dış ticaret, ülke ekonomileri için hayati önemi haizdir. Her ülke ihracatını artırmak ve dış ticaretini yönlendirmek ister. İhracat teşvik kredileri, ihracatı artırmak için kullanılan yöntemlerden biridir. Eximbank, düşük maliyetli kaynak bulmak ve ihracat yapan firmalara düşük maliyetli kredi vermekle görevlendirilmiş bir kamu bankadır. Bugünkü uygulamada Eximbank, ihracat kredisi tahsisini banka teminat mektubu şartına bağlamıştır. İhracat yapan firmaların Eximbank ihracat kredisine erişebilmek için öncelikle banka teminat mektubu kredisine erişmeleri gerekmektedir. Eximbank, bu tercihiyle, ihracat kredisi verme ile kredi miktarı ve toplam kredi maliyetini belirleme inisiyatifini dolaylı olarak banklara devrettiği ifade edilebilir.

Foreign trade is vital for country economies. Every country wants to raise the exports and to conduct the foreign trade. Export incentive credit is one of tools to increase export. Eximbank is a state bank tasked to find the low–cost resources and to grant credits at low–cost. Currently, Eximbank makes conditional on the collateral of bank’s letter of guarantee for allocating credits. Exporting companies need firstly to access the credit of bank’s letter of guarantee for enabling to access the credit of Eximbank. It can be expressed that Eximbank indirectly transferred to the banks the initiative of granting export credit and determining the total costs of credits.
Eximbank ıs ‘Letter of Guarantee’ collectıng bank?
Keywords: Eximbank kredileri; İthalat; İhracat; Eximbank credits; Importing; Exporting