Eğitim fakültesi öğrencilerinin çocuk sevme eğilimlerine etki eden değişkenlerin incelenmesi - Kabaklı Çimen, Latife; Çimen, Latife Kabaklı (International Balkan University, 2015)
Geleceğin öğretmenleri olan Eğitim Fakültesi öğrencilerinin öğretmenlik mesleği alan bilgisi yanında çocukları sevmeleri de önem taşımaktadır. Bu araştırma eğitim fakültesi öğrencilerinin çocuk sevme eğilimlerinin incelenmek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın çalışma gurubunu 2014-2015 Eğitim öğretim yılında İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Eğitim Fakültesi Lisans Programına devam eden 288 öğrenci oluşturmuştur. Araştırma ilişkisel tarama modelinde yapılmış betimsel bir çalışmadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak öğrencilerin demografik bilgilerini elde etmek amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilmiş Demografik Bilgi Formu ve Barnett ve Sinisi (1990) tarafından insanların çocuklara yönelik tutumlarını ölçme amacıyla geliştirilen, Duyan ve Gelbal (2008) tarafından Türkçe 'ye uyarlanan Barnett, Çocuk Sevme Ölçeği kullanılmıştır. Ölçeğin güvenirliği Cronbach Alpha değeri 0.92, test tekrar test güvenirliği ise 0.85 olarak bulunmuştur. Araştırma verileri, Kolmogorov Smirnov testi, Mann Whitney U Testi ve Kruskal Wallis H Testi ile analiz edilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, eğitim fakültesi öğrencilerinin çocuk sevme eğilimleri; cinsiyet, daha önce çocuk bakma durumu, çocuklarla oyun oynama, çocukları sevme, geçirdiği çocukluk dönemi, ileride çocuk sahibi olmak isteme, aile tipi ve bölümlere göre farklılaşmakta; öğrencilerin çocukluğunun geçtiği yer, yaş, medeni durum ve kardeş sayısına göre ise farklılaşmamaktadır. Buna göre; kadın öğrenciler erkek öğrencilerden, daha önce çocuk bakan öğrenciler daha önce çocuk bakmayan öğrencilerden, çocuklarla oynayan öğrenciler, çocuklarla oynamayan öğrencilerden, çocukları daha fazla sevmektedir. Çocukluk dönemi çok iyi, iyi ve orta geçen öğrenciler çocukluk dönemi kötü geçen öğrencilerden, ileride çocuk sahibi olmak isteyen öğrenciler, çocuk sahibi olma konusunda kararsız olan ve çocuk sahibi olmak istemeyen öğrencilerden, çekirdek aileye sahip olan öğrenciler, dağılmış ve geniş aileye sahip öğrencilerden çocukları daha çok sevmektedir. Okul Öncesi Öğretmenliği bölümü öğrencileri, Türkçe Öğretmenliği, İngilizce öğretmenliği ve Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü öğrencilerinden çocukları daha çok sevmektedir

It is essential for the Faculty of Education students who will be teachers of the future to like children in addition to their professional teaching knowledge. The aim of present study is to examine the faculty of education students' tendencies of liking children. The study group consists of 288 students studying at Undergraduate Program of Faculty of Education at İstanbul Zaim University in 2014-2015 academic year. The study is a descriptive research designed in relational screening model. Demographic Information Form which was developed by the researcher with the intention of obtaining demographic information of students and Barnett Liking of Children Scale which was developed by Barnett and Sinisi (1990) in order to assess the tendencies of people towards children and was adapted to Turkish by Duyan and Gelbal (2008) were used as data collection tools in the study. The Cronbach's Alpha reliability of scale was found 0.92; the test-retest reliability of it was also found 0.85. The study data were analyzed with Kolmogorov Smirnov test, Mann Whitney U Test and Kruskal Wallis H Test. According to results obtained from the study, the liking of children tendencies of faculty of education students vary according to sex, caring for baby before, playing with children, liking children, their childhood periods, their desire to have a child in the future, their family types and departments at university but they do not vary according to location, age, marital status and the number of siblings they have. According to this, female students, students who have cared for children before and who play with children like children more than male students, students who have not cared for children before, students who do not play with children do. Moreover, students who have very good, good and normal childhood periods, who have desire to have a child in the future, who have immediate families like children more than students who have bad childhood periods, who are undecided about having a child and who do not have desire to have a child in the future, who have fragmented and large families do. Students studying at the department of Preschool Teacher Education like children more than students studying at the departments of Turkish Teaching, English Teaching, Psychological Counseling and Guidance do.
The examination of variables affecting education faculty of student’s state of liking of children
* Latife Kabaklı Çimen. Yrd. Doç. Dr., İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Okul Öncesi Öğretmenliği Ana Bilim Dalı Başkanı, El-mek: latife.cimen@izu.edu.tr
Keywords: Çocuk sevme; Öğretmen; Öğrenci; Liking of children; Teacher; Student