Öğretmen liderliği ile öğretmenlerin okul imajı algıları arasındaki ilişkinin incelenmesi - Kesti, Rukiye (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2022)
Bu araştırmanın amacı, öğretmen liderliği ile öğretmenlerin okul imajı algıları arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Ayrıca öğretmenlerin okul imajı algı ile öğretmen liderliği algılarının medeni durumu, yaş, eğitim durumu, mesleki kıdem, aynı okuldaki görev süresi ve mesleki eğitimlere katılma sıklığı değişkenlerine göre farklılaşıp farklılaşmadığı incelenmiştir. Araştırmanın evrenini İstanbul ili Kartal ilçesinde bulunan kamu okullarında görev yapan öğretmenler oluşturmaktadır. Araştırma örneklemi 2021-2022 eğitim öğretim yılı İstanbul ili Kartal ilçesinde Milli Eğitim Bakanlığı ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı görev yapmakta olan 473 öğretmenden oluşmaktadır. Örnekleme yöntemi olarak kolayda örnekleme yöntemi kullanılmıştır ve nicel araştırma metotlarından korelasyonel tarama modeli kullanılmıştır. Verilerin toplanması için, demografik bilgiler formu, Okul İmajı Ölçeği ve Öğretmen Liderliği Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda öğretmenlerin okul imajı ve öğretmen liderliği algılarının yüksek düzeyde olduğu bulunmuştur. Öğretmenlerin okul imajı algısının cinsiyete, öğretmenlerin görev yaptığı okul türüne ve bilimsel yayınları takip etme sıklığına göre anlamlı olarak farklılaştığı; medeni durum, yaş, eğitim durumu, kıdem, aynı okuldaki görev süresi ve mesleki eğitimlere katılma sıklığına göre anlamlı olarak farklılaşmadığı sonucu bulunmuştur. Öğretmenlerin öğretmen liderliği düzeyi mesleki eğitimlere katılma sıklığı ve bilimsel yayınları takip etme değişkenlerine göre anlamlı olarak farklılaşırken; cinsiyet, medeni durum, eğitim durumu, yaş, okul türü, mesleki kıdem ve aynı okuldaki görev süresi değişkenlerine göre anlamlı olarak farklılaşmamaktadır. Öğretmenler tarafından algılanan okul imajı ve okul liderliği arasında orta düzeyde ve pozitif anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Öğretmenler tarafından algılanan okul imajının öğretmen liderliğini pozitif ve anlamlı düzeyde etkilediği sonucuna ulaşılmıştır.

The purpose of this research is to examine the relationship between teacher leadership and teachers' perceptions of school image. In addition, it was examined whether teachers' school image perception and teacher leadership perceptions differ according to their marital status, age, education level, professional seniority, tenure in the same school and frequency of participation in vocational training. The universe of the research consists of teachers working in public schools in Kartal district of Istanbul province. The research sample consists of 473 teachers working under the Ministry of National Education and Istanbul Provincial Directorate of National Education in Kartal district of Istanbul in the 2021-2022 academic year. Convenience sampling method was used as the sampling method and correlational survey model, one of the quantitative research methods, was used. Demographic information form, School Image Scale and Teacher Leadership Scale were used to collect data. As a result of the research, it was found that teachers' perceptions of school image and teacher leadership were high. Teachers' perception of school image differs significantly according to gender, the type of school the teachers work in, and the frequency of following scientific publications; It was found that there was no significant difference according to marital status, age, education level, seniority, tenure in the same school and frequency of attending vocational trainings. While the teacher leadership level of the teachers differed significantly according to the variables of frequency of attending vocational trainings and following scientific publications; gender, marital status, educational status, age, school type, professional seniority and tenure in the same school do not differ significantly. A moderate and positive significant relationship was found between school image perceived by teachers and school leadership. It was concluded that the school image perceived by the teachers affected the teacher leadership positively and significantly.
Examination of the relationship between teacher leadership and teachers' perceptions of school image
Keywords: Liderlik; Öğretmen liderliği; Okul imajı; Leadership; Teacher leadership; School image