Büyüklenmeci ve kırılgan narsisizmin ego savunma mekanizmaları ve psikolojik rahatsızlıklar ile ilişkisinin incelenmesi - İnce, İlkem (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Psikoloji Anabilim Dalı, 2020)
Bu araştırmanın amacı büyüklenmeci ve kırılgan narsisizmin savunma biçimleri ve psikolojik rahatsızlıklarla olan ilişkisinin incelenmesidir. Araştırmanın örneklemi üniveriste öğrencilerinden seçilmiş 205 kadın (%71,9) ve 80 erkek (%28,1) 285 kişiden oluşmaktadır. Yaş aralığı 18-47'tür. Örneklemin yaş ortalaması 22,69 (ss=4.04)'dur. Veri toplama aracı olarak demografik bilgi formu, "5 Faktör Narsisizm Ölçeği", "Kısa Semptom Envanteri" ve "Savunma Biçimleri Testi" kullanılmıştır. Narsisisizim, savunma biçimleri ve psikopatoloji arasındaki korelasyon analizi sonucunda ilkel savunmalar ve nevrotik savunmalar ile narsisizm ve kısa semptom puanları arasında pozitif korelasyona rastlanırken, matür savunmalar ile narsisizm ve kısa semptom puanları arasında negatif yönlü korelasyon saptanmıştır. Regresyon analizi sonuçlarında ise ortak/ farklı savunma biçimlerinin psikolojik rahatsızlıkları yüksek düzeyde yordadığı sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca kırılgan narsisizmin anksiyete, depresyon, somatizasyon ve obsesif-kompulsif bozukluk için yordayıcı olduğu sonucuna ulaşılmıştır ancak büyüklenmeci narsisizm için böyle bir sonuç bulunamamıştır. Kısacası psikolojik rahatsızlıklar, kullanılan savunma biçimleri ve narsisizm doğrudan ya da dolaylı bir şekilde birbirleri ile ilişkilidir. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda, psikolojik rahatsızlıkların tanımlanmasında ve müdahale edilmesinde arka planındaki narsisizm türünün ve kullanılan savunma mekanizmalarının etkilerinin göz önünde bulundurulmasının yararlı olabileceği sonucuna ulaşılmıştır.

The purpose of this research is to examine the relationship of vulnerable and grandiose narcissism's connection with defense mechanisms and psychopathological conditions. In this direction, the answers have sought for the following questions: a) What is the level and the aspect of the relationship between narcissism and defense styles? b) Which psychologic disorders are related with narcissism? The sample of the population is consisting of 205 female (71.9%) and 80 male (28.1%) university students which equals totally 285 individuals. The age range is set for 18 to 47. The average age of the sample is 22.69 (ss=4.04) The data collecting tools which are the demographic information form, "Defense Style Questionnaire", "5 Factor Narcissism Scale" and "Brief Symptom Inventory" have been applied. After the correlation analysis between narcissism, defense styles and psychopathological conditions, it is found out that neurotic defenses are positively correlated with narcissism and brief symptom points, while mature defenses are negatively correlated with narcissism and brief symptom points. According to the regression analysis results, it is found out that vulnerable narcissism is a predictor for anxiety, depression, somatization and obsessive compulsive disorder. It is also concluded that vulnerable narcissism is a predictor for anxiety, depression, somatization and obsessive-compulsive disorder, but there is no such result has been found for grandiose narcissism. In brief, psychological disorders, applied forms of defense and narcissism are related directly or indirectly. In accordance with obtained results, it is concluded that consideration of the narcissism type and the defense styles that is expressed can be beneficial for the identification and intervention of the psychologic disorders.
The relationship between grandise - vulnerable narcissism and ego defense mechanism with the psychological disorders
Keywords: Büyüklenmeci narsisizm; Kırılgan narsisizm; Ego savunma mekanizmaları; Psikolojik rahatsızlıklar; Grandiose narcissism; Vulnerable narcissism; Ego defense mechanisms; Psychologic disorder