COVID-19 Pandemisinin Üniversite Öğrencilerinin Kafein Tüketimlerine Etkisi - Uğur, Halime; Yousefired, Neda; Tanyıldız, Sena Nur; Yıldırım, Hatice; Kayır, Beyza; Külçe, Gizem (Fenerbahçe Üniversitesi, 2023)
Bu çalışma üniversite öğrencilerinin COVID-19 pandemisi döneminde kafein tüketimi alışkanlıklarının araştırılması amacıyla yapılmıştır. Kesitsel olarak yapılan bu araştırma, Mayıs-Haziran 2021 tarihlerinde İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde öğrenim gören 150 kadın ve 18 erkek olmak üzere toplam 168 öğrenci üzerinde gerçekleştirilmiştir. Veriler katılımcılardan online anket formu ile toplanmıştır. Bireylerin kafein içeren ürünleri tüketme tercihleri değerlendirildiğinde pandemi öncesi ve dönemi arasında anlamlı bir farklılık bulunmaktadır (X²=125,51, p<0,000). Pandemi öncesi ve döneminde kafein içeren ürünleri tüketim sıklığına baktığımızda grupların sıralamalar ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (p:0,231). Katılımcıların %66,2’si pandemi öncesinde, %68,8’i ise pandemi döneminde kafein içeren ürünleri her gün tükettiklerini söylemişlerdir. Katılımcıların pandemi öncesinde pandemi dönemine kıyasla kafeinli içeceklerin yanında başka ürünleri anlamlı olarak daha fazla tükettiği kaydedilmiştir (X²=68,20, p<0,000). Pandemi döneminde kısıtlanmış sosyal hayat, artan stres düzeyi gibi faktörler dikkate alınarak bireylerin beslenme düzenleri ve bu durumla ilişkili olarak kafein tüketim alışkanlıklarındaki değişimler değerlendirildiğinde, etkili olan temel parametrelerden birinin günlük yaşamın değişimi olduğu göz ardı edilmemelidir.

This study was conducted to investigate the caffeine consumption habits of university students during the COVID-19 pandemic. This cross-sectional study was conducted on a total of 168 students, 150 females and 18 males, studying at Istanbul Medipol University Faculty of Health Sciences between May-June 2021. Data were collected from the participants with an online questionnaire. When the preferences of individuals to consume caffeine-containing products are evaluated, there is a significant difference between the pre-pandemic period and the period (X²=125.51, p<0.000). When we evaluated the frequency of consumption of caffeine-containing products before and during the pandemic, no statistically significant difference was found between the groups' mean rankings (p:0.231). 66.2% of the participants said that they consumed caffeine-containing products every day before the pandemic and 68.8% during the pandemic period. It was noted that participants consumed other products besides caffeinated beverages significantly more before the pandemic compared to the pandemic period (X²=68.20, p<0.000). Considering the factors such as restricted social life and increased stress level during the pandemic, when the changes in the dietary patterns of individuals and related caffeine consumption habits are evaluated, it should not be overlooked that one of the main effective variables is the changing of daily life.
The Effect of the COVID-19 Pandemic on Caffeine Consumption of University Students
Keywords: Beslenme; COVID-19; Öğrenci; Kafein; Pandemi; Caffeine; nutrition; Pandemic; Student