Göreve yeni başlayan okul yöneticilerinin karşılaştıkları sorunlar ve çözüm önerileri - Keman, Fatih Yasin (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı, 2019)
Bu çalışmanın amacı İstanbul ili Başakşehir ilçesindeki göreve yeni başlayan okul yöneticilerinin karşılaştığı sorunları belirlemek ve bu sorunların çözümüne ilişkin göreve yeni başlayan okul yöneticilerinin çözüm önerilerini ortaya koymaktır. Nitel araştırma yöntemi kullanılan bu araştırmanın katılımcıları, 60 göreve yeni başlayan okul yöneticinden oluşmaktadır. Yarı yapılandırılmış görüşme formları kullanılarak toplanan veriler, betimsel analiz yöntemi ile çözümlenmiştir. Göreve yeni başlayan okul yöneticilerinin yaşadığı sorunlar ve bu sorunların çözümleri, okul yönetimi, diğer yöneticiler, eğitim-öğretim süreci, öğretmen, öğrenci, bakanlık, il, ilçe yöneticileri ve velilerle ilgili boyutları belirlenerek yöneticilerin verdiği yanıtların temalandırılması yapılarak çözümlenmiştir. Bu araştırmanın sonucunda mesleki yeterliliğin düşük olması, bürokratik işlerde yavaşlık, okul yöneticilerine yönelik olumsuz tavırlar, ödüllendirme sistemindeki eksiklikler, iletişim kurmada yaşanan sorunlar, yasal düzenlemelerin yetersiz kalması, özlük haklarındaki sorunlar, liyakat sorunu, asılsız şikayetlerle uğraşmak zorunda kalma, iş yükünü arttırıcı evrak işleri, diğer kurum ve kuruluşların sorumluluk almaktan kaçınması, fiziki ve maddi imkânsızlıkların yetersizliği, velilerden kaynaklı sorunlar, hizmet içi eğitimlerin yetersiz olması, bina kullanımı ile ilgili sorunlar, öğretmenlerin görev almaktan kaçınması ve aidiyet duygusu olmaması, öğrencilerin uyum ve disiplin sorunları, gibi sorunların, okul yöneticilerine olumsuz etkilerinin olduğu ortaya çıkmıştır. Yeni başlayan okul yöneticilerin mevzuat düzenlemeleri yapılarak yasal haklarının genişletilerek verilmesi, yöneticiliğe başlamadan önce hizmet içi eğitimler arttırılması, ödül ve performans sisteminde yenilikler, asılsız şikâyetler karşısında yaptırım, ailelere yönelik eğitimlerin arttırılması, özlük haklarında iyileştirme, atamalarda liyakat esaslı atama beklentilerinin olduğu belirlenmiştir.

The aim of this study is to determine the problems faced by the novice school principals in Başakşehir district of Istanbul and to present the solution suggestions of them. The participants of this study, which were used as a qualitative research method, consisted of 60 novice school principals. The data collected by using semi-structured interview forms were analyzed with descriptive analysis method. The problems experienced by the novice school principals and the solutions of these problems were resolved by determining the dimensions of the school administration, other managers, the education process, teachers, students, ministries, provincial, district managers, and parents and by thematizing the answers given by the principals.As a result of this research, it was revealed that the problems such as low level of professional competence, slowness of bureaucratic works, negative attitudes towards school administrators, problems in rewarding system, problems in communication, inadequacy of legal regulations, problems in employee rights, problem of merit system, having to deal with unfounded complaints, paperwork increasing workload, other institutions and organizations avoiding taking responsibility, insufficiency of physical and material impossibilities, problems caused by parents, insufficient in-service training, problems with use of buildings, lack of belonging to teachers and lack of belonging, lack of sense of belonging and discipline had negative effects on school principals. It is determined that novice principals have expectations about extension of legal rights by new legislative arrangements, increasing in-service trainings before starting principal position, awards and performance system innovations, sanctions against unfounded complaints, increasing training for families, improvement in personal rights, and merit-based assignment in appointments.
Problems of novice scholl principals
Okul yöneticiliği
Bu tez Marmara Üniversitesi ile ortak program kapsamında hazırlanmıştır. Marmara Üniversitesi ve İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ortak Yüksek Lisans Programı.
Keywords: Yönetim; Okul yöneticisi; Eğitim yönetimi; Management; School principal; Educational management