Cerrahi girişim uygulanan yaşlılarda enteral beslenme ve bakım yönetimi - Sucu Dağ, Gülten; Sarıkaya, Aklime (Türkiye Klinikleri, 2017)
Yaşam süresinin uzaması, yaşlı nüfusun artması, sağlık sorunlarındaki değişim, cerrahi teknikler, bakım ve izlemde teknolojik gelişmeler cerrahi tedavi gereksinimlerini ve uygulamalarını arttırmıştır. Tüm hastalarda olduğu gibi özel bir grup olan yaşlı hastalarda cerrahi riskler yüksektir. Cerrahi riskin tahmininde, yaşlılarda beslenme durumunun değerlendirilmesi ve malnütrisyonun önlenmesinin önemli bir yeri vardır. Yaşlılarda malnütrisyonun önlenmesi ve tedavi edilmesinde enteral beslenme sık uygulanan girişimlerden biridir.Yaşlılarda enteral beslenmenin temel amaçları fonksiyonların korunması ve iyileştirilmesi için yeterli miktarda enerji, protein, mikro ve makro elementlerin verilmesi, kanıta dayalı güncel bilgiyle bakım yönetiminin sağlanması ve morbidite ve mortalitenin azaltılmasıdır. Bu makalede cerrahi girişim uygulanan yaşlılarda epidemiyoloji, kısaca beslenmenin tanılanması, cerrahi tedavi açısından beslenmenin önemi ve enteral beslenmede bakım yönetimi ile ilgili yaklaşımlar sunulmuştur. Özellikle de hemşirelerin temel sorumluluğu olan enteral beslenme sürecindeki hemşirelik bakım yönetiminde, tüp yerinin doğrulanması, beslenme ürünleri ve yöntemleri, gastrointestinal, mekanik ve metabolik komplikasyonların önlenmesi ve tanılanmasına yönelik kanıta dayalı güncel girişimler paylaşılmış, pratik uygulamada rehber olabilecek diyare değerlendirme aracı ve sık karşılaşılan ilaç-besin etkileşimine yönelik pratik uygulamaları içeren iki ek sunulmuştur.

Longer life expectancy, increase in elderly population, changes in health issues, surgical techniques, and technological developments in care and monitoring have increased the need for and implementations of surgical treatment. As in all patients, surgical risks are high also for geriatric patients, who are a special group. Analyzing nutrition in elderly people and preventing malnutrition have an important place in predicting surgical risks. Enteral nutrition is one of the frequently used initiatives to prevent and treat malnutrition in geriatrics. Fundamental purposes of enteral nutrition in geriatrics are; providing sufficient amounts of energy, protein, micro and macro elements in order to preserve and improve bodily functions, achieving care management with up to date information based on evidence, and minimizing morbidity and mortality. This article presents approaches regarding epidemiology, diagnosis of nutrition in short, the importance of nutrition in terms of surgical treatment, and management of care in enteral nutrition in geriatric patients treated with surgical intervention. In nursing care management in the enteral nutrition process, which is the fundamental responsibility of especially nurses, current initiatives based on evidence towards confirming the place of tubes, products and methods of nutrition, and prevention and diagnosis of gastrointestinal, mechanical and metabolic complications were presented; a diarrhea analysis tool that may be a guide for practical implementation, and two appendices which contain practical applications regarding commonly encountered drug-nutrient interactions were provided.
Enteral Nutrition and Care Management in Elderly Patient Which Applied Surgical Intervention
Keywords: Enteral beslenme; Yaşlı; Postoperatif bakım; Enteral nutrition; Aged; Postoperative care