İş tatmini örgütsel bağlılık ilişkisi: Başakşehir ilçesi özel okul öğretmenleri örneği - Çalışır, Müçteba (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, 2021)
İş tatmini ve örgütsel bağlılık kavramları günümüz işletmelerinin etkinlikleri ve verimlikleri için oldukça önemlidir. Çalışanın; cinsiyeti, yaşı, eğitim seviyesi, maaşı, medeni durumu, çalışma süresi gibi faktörlerin iş tatmini ve örgütsel bağlılıkla ilişkili olduğu bilinmektedir. Bu çalışmanın amacı özel okul öğretmenlerinin iş tatminleri ile örgütsel bağlılıkları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmanın kapsamını Başakşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı özel okullarda çalışan öğretmenlerin iş tatmin düzeyleri ile örgütsel bağlılık düzeyleri arasındaki ilişkinin araştırılması oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise bu okullarda çalışan 418 öğretmen oluşturmaktadır. Bu araştırmada nicel araştırma modellerinden korelasyon tekniği kullanılmıştır. Verilerin toplanması için 20 sorudan oluşan "Minnessota İş Tatmini Ölçeği'' ile Allen ve Meyer 'in 18 sorudan oluşan "Örgütsel Bağlılık Ölçeği" kullanılmıştır. Demografik bilgileri de kapsayan bu anket formu katılımcılara ulaştırılıp tekrar toplanmış, bu yolla elde edilen veriler yorumlanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, iş tatmini ile örgütsel bağlılık arasında anlamlı, yüksek bir ilişkinin olduğu ortaya çıkmaktadır.

The concepts of job satisfaction and organizational commitment are crucial in terms of effectiveness and productivity in today's business. Factors like "age, gender, educational level or background, salary, marital status, working hours" are known as related to job satisfaction and organizational commitment. The aim of this study is to examine the relationship between job satisfaction and organizational commitment of private school teachers. The scope of the research is determined as investigation of the relationship between levels of job satisfaction and organizational committment of teachers who work in private schools Başakşehir District National Education Directorate and 418 teachers are chosen as sample. In the research process, quantitative model is preferred and correlational research design method is used. Data was gathered from two surveys of scale: Minnesota Job Satisfaction Scale (20 questions) and Allen and Meyer's Organizational Commitment Scale (18 questions). The surveys included some demographic information as well and after the questionnaires transmitted to and then gathered from the respondents, all data has been analyzed. The results of the research show that there is a crucial, powerful and significant relationship between job satisfaction and organizational committment.
The relationship between job satisfaction and organizational commitment: Example of private school teachers in Başakşehir
Keywords: İşletme; Business Administration