İstanbul Tarihi Yarımada’da bulunan açık sarnıçlar ile Valens Su Kemeri’ne ait harçların özelliklerinin incelenmesi - Kahraman, Gülçin; Acun-Özgünler, Seden; Gürdal, Erol (Vakıflar İstanbul I. Bölge Müdürlüğü, 2017)
Tarihi yapıların restorasyonunda doğru malzemelerin seçimi, yapıda kullanılan özgün malzemelerin bilimsel analiz sonuçlarına bağlı olarak yapılmaktadır. Bu amaçla yapılan çalışmada, İstanbul’da yer alan Erken Bizans Dönemi su yapılarında kullanılan tarihi harçlar; fiziksel, kimyasal, mekanik ve petrografik özellikleri ve ileri teknik analizleriyle birlikte incelenmiştir. Yapılan deney sonuçlarına göre, bu harçların iyi basınç dayanımına sahip kalsiyum silikatlı bileşikler içeren, puzolanik özellikli, sağlam bağlayıcı kompozisyonlu kireç harçları olduğu görülmüştür.

The accurate choice of the materials used in restoration of historical buildings is made depending on the scientific analysis results of those authentic materials. In this context, the mortars used in the aqueous buildings of Early Byzantine Era in İstanbul, have been examined by developed technical methods in terms of physical, chemical, mechanical and petrographical feautres. According to the examinations, it is understood that the mentioned mortars are of powerful binding lime mortars which have good pressure resistance with calcium silicates and pozzolonic features. Keywords: Khorasan mortar, Byzantine Era, mortar characterization,
Examination of the Mortars Used in Construction of the Valens Aqueduct and Open Cisterns of the Historical Peninsula in İstanbul
Keywords: Horasan harcı; Bizans dönemi; Harç karakterizasyonu; Mikro yapı analizleri; Khorasan mortar; Byzantine Era; Mortar characterization; Micro building analyses