Akıllı şehirlerde kablosuz haberleşme teknolojileri ve doğru teknoloji seçimi - Baloğlu, Alper; Karademiroğlu, Orhan (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019)
Akıllı Şehir vizyonunu benimseyen ve yatırımlarını, planlarını bu yönde kurgulayan şehirlerin öncelikle güçlü bir şehir dijital altyapısı tesis etmesi gerekmektedir. Dijital altyapı bileşenleri olarak güçlü ve hassas ölçüm noktaları (sensörler vb. ), yaygın ve gelişmiş haberleşme ağları ve sürdürülebilir ve verimli altyapı hizmetleri gösterilebilir. Sürekli gelişen haberleşme ağları ekosisteminde kablolu haberleşme teknolojileri (fiber, bakır vb. ) ile birlikte şehirlerde yoğun olarak kablosuz haberleşme teknolojileri de kullanılmaktadır. Kablosuz haberleşme teknolojileri olarak “Kısa Mesafe Kablosuz Haberleşme Teknolojileri (BLE, Zigbee vb. )” , “Düşük Güç Geniş Alan (LPWA) Haberleşme Teknolojileri (NB-IoT, Lora, Sigfox vb. )” ve “Hücresel Haberleşme Teknolojileri ( 3G, 4G, 5G vb. )” yoğun olarak kullanılmaktadır. Özellikle düşük güç tüketimi, çift yönlü ve uzun menzilli haberleşme yeteneği göz önünde bulundurulduğunda, LPWA ( Düşük Güç Geniş Alan) haberleşme protokollerinin kısa vadede hızla yaygınlaşacağını söylemek yanlış bir yaklaşım olmayacaktır. Ancak şehirlerde, uygulamalara özgü doğru haberleşme teknolojileri, doğru parametreleri analiz ederek seçmek sürecin etkin ve verimli yönetilebilmesi adına ciddi önem arz etmektedir.

Cities, which adopt the vision of Smart City and build investments and plans in this direction, should establish a strong city digital infrastructure. Digital infrastructure components include strong and accurate measuring points (sensors, etc.), common and advanced communication networks, and sustainable and efficient infrastructure services. In the continuously developing communication network ecosystem, wireless communication technologies are also used intensively together with wired communication technologies (fiber, copper, etc.). In the cities, generally “Short Range Wireless Communication Technologies (BLE, Zigbee etc.)”, “Low Power Wide Area (LPWA) Wireless Communication Technologies (NB-IoT, Lora etc.)” and “Cellular Communication Technologies (3G, 4G, 5G etc.)” are used very common. Especially, considering low power consumption, bidirectional and long range communication capability, it is very easy to say that, LPWA (Low Power Wide Area) communication protocols will grow up rapidly in the short term. However, it is very important to choose best communication technology by considering correct parameters which are specific for the smart city to manage digital infrastructure process effective.
Wireless communication technologies in smart city eco system and how to choose best technology
Keywords: Akıllı Şehir; LPWA; Lora; NB-IoT; Smart City