Borderline kişilik bozukluğu ve duygu düzenleme güçlüğü - İlk, Gülnur; Bilge, Yusuf; Bilge, Yusuf (İntaç Eğitim Danışmanlık Organizasyon Araştırma İnşaat Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi, 2020)
Bu çalışmada, duygu düzenleme güçlüğünün borderline kişilik bozukluğunun (BKB) etiyolojisindeki yerinin ve bu kapsamda yapılan güncel araştırmaların değerlendirilmesinin yanı sıra BKB’nin tedavisine yönelik duygu düzenleme odaklı terapi yaklaşımlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Duyguları düzenleme kapasitesinin bir kişinin biliş ve öğrenme, dikkat, kimlik, sosyal etkileşim ve davranış gibi diğer birçok süreci düzenleme yeteneğini etkilediği varsayımı, BKB'de değerlendirilecek merkezi bir özellik olarak görülmektedir. Duygu düzenleme güçlüğü ve duygu düzenlemenin geliştirilmesi, son yıllarda BKB araştırmalarında temel konulardan biri haline gelmiştir. Duygu düzenleme güçlükleri, çok farklı alt temalarla ele alınabilmekte ve BKB semptomatolojisi ile ilişkili olduğu anlaşılmaktadır. Bu güçlüklere yönelik, duygusal bir deneyimi değiştirmeyi amaçlayan bir dizi strateji olarak duygu düzenleme (DD) kavramı tanımlanmaktadır. DD; son yıllarda psikopatolojinin gelişmesi, ifadesi ve sürdürülmesinde merkezi bir mekanizma olarak daha fazla ilgi görmektedir ve DD’nin araştırma alanları, duygu düzenleme seçimleri ve duygu hedefleri gibi birçok alt kavramla gelişmektedir. BKB’nin duygu düzenleme güçlüklerine yönelik tedavi sürecinde, DD stratejilerinin ve bu stratejileri temel alan Diyalektik Davranış Terapisi’nin (DDT) ve Birleşik Protokol’ün (BP) ön plana çıktığı görülmekle birlikte tüm bunların etkinliği ve gelişimi için daha fazla sistematik araştırmaya ihtiyaç olduğu anlaşılmaktadır. BKB'nin gelişiminin öncüllerinin ve duygu düzenleme güçlüğünün giderek netlik kazanması; önleme ve tedavi çabaları, uzun vadeli problemlerin azaltılması, işlevsel bozulma ve BKB ile ilişkili ciddi sosyal maliyetleri azaltma konularında umut vaat etmektedir.

In this study, it was aimed at evaluating the importance of emotional regulation difficulty in theethiology of Borderline Personality Disorder (BPD) and related current research as well as emotion focusedtherapy approaches regarding the treatment of BPD. Assumption that the capacity of regulating emotionsaffects a person's ability to organize many other processes such as cognition and learning, attention, identity,social interaction and behavior, it is regarded as a central feature to be evaluated in BPD. Emotional regulationand the improvement of emotional regulation have become one of the main topics in BPD research in recentyears. The concept of ‘emotional regulation difficulty’ is known to have many different sub-themes and to berelated to BPD symptomatology. In order to cure emotional regulation difficulties, the term of ‘emotionalregulation' (ER) is defined as a series of strategies aimed at changing an emotional experience. In recent years,ER has gained more attention as a central mechanism in the development, expression and maintenance ofpsychopathology, and ER's research area has been developing with many sub-concepts such as emotionalregulation choices and emotion goals. It seems that ER strategies, Dialectical Behavior Therapy (DBT) andUnified Protocol (UP), which are based on ER strategies, come to the fore in the treatment process of BPD'semotional regulation difficulties; however, it is understood that more systematic research is needed for theireffectiveness and development. As the premises of the development of emotional regulation difficulties andBPD have increasingly been clear, prevention and treatment efforts are seen promising in reducing long-termproblems, functional impairment, and serious social costs associated with BPD.
Borderline Personality Disorder and Emotional Regulation Difficulty
Keywords: Klinik psikoloji; Borderline Kişilik Bozukluğu; Duygu düzenleme; Duygu düzenleme güçlüğü; Etiyoloji; Clinical psychology; Borderline personality disorder; Emotional regulation; Emotional regulation difficulty; Etiology